Commodities

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ
Την ανατροπή έκαναν οι ΗΠΑ το 2017 στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι θα ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και το 2018 να πλησιάσει τα επίπεδα της Ρωσίας.
Το επίπεδο αυτό ξεπερνά για πρώτη φορά το τελευταίο ρεκόρ των 10,044 εκατ. βαρελιών την ημέρα που καταγράφηκε το Νοέμβριο του 1970.
Σύμφωνα με το Bloomberg η παραγωγή αργού πετρελαίου σημείωσε ρεκόρ το Νοέμβριο του 2017, όπως θα δείτε και στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί.





Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα έστειλαν ελάχιστη ποσότητα πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Η πρώτη αφενός γιατί ακολουθεί την πολιτική των προγραμματισμένων περικοπών στην παραγωγή με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς. Αναφορικά με τη Βενεζουέλα αναμένονται νέες κυρώσεις καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις ε εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και παράλληλα περιορισμούς ως προς την ασφάλιση φορτίων πετρελαίου από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στον σοσιαλιστή πρόεδρο Nicolas Maduro.



Αντλώντας ώθηση από την ανακάμπτουσα σχιστολιθική παραγωγή, η αμερικανική παραγωγή αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ξανά από το 1970, αναφέρει η υπηρεσία στην έκθεση για την αγορά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η IEA αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή στις ΗΠΑ αυτό το έτος κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα, στο επίπεδο ρεκόρ των 10,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, κυρίως λόγω του ράλι στις τιμές του αργού.
Η εγκαθίδρυση των ΗΠΑ στη χορεία των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα της Ουάσιγκτον στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης