Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Repsol σχεδιάζει την πώληση πεδίων πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα – Συνεργασία με την BofA-Merrill Lynch

Η  Repsol  σχεδιάζει την πώληση πεδίων πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα – Συνεργασία με την BofA-Merrill Lynch
Η κοινοπραξία της Βόρειας Θάλασσας έχει συμφέροντα σε 52 πεδία πετρελαίου, λειτουργώντας 41 από αυτά, και διαθέτει 12 υπεράκτιες εγκαταστάσεις και δύο υπεράκτιους τερματικούς σταθμούς
Η ισπανική  Repsol ζήτησε από την Bank of America-Merrill Lynch να εκτιμήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο στη Βόρεια Θάλασσα καθώς θεωρεί ότι αφήνει μια προβληματική κοινοπραξία με την κινεζική η Sinopec της Κίνας, ανέφεραν δύο τραπεζικές πηγές.
Η Repsol Sinopec Resources UK δημιουργήθηκε το 2015 μετά την απόκτησης   της καναδικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Talisman Energy, έναντι 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία κατείχε περιουσιακά στοιχεία της Βόρειας Θάλασσας σε κοινοπραξία με την Sinopec.
Η Sinopec και η καναδική θυγατρική της, Addax Petroleum, είχαν ξοδέψει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για 49% συμμετοχή στην κοινή επιχείρηση με την Talisman, ποσό που αργότερα η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν υπερβολικό.
Ένα χρόνο μετά την είσοδο της Repsol, η Sinopec υποστήριξε με μια ανακοίνωση διαιτησίας  ότι η Addax είχε πληρώσει επιπλέον τα περιουσιακά στοιχεία το 2012 και απαιτώντας περίπου $ 5,5 δισ. αποζημίωση.
Η Repsol απέρριψε την απαίτηση ως αβάσιμη. Ωστόσο, η διαφορά δεν έχει επιλυθεί και μια απόφαση από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Σιγκαπούρη αναμένεται στις αρχές του 2019.
"Είναι μια δύσκολη πώληση λόγω της διαιτησίας αλλά και της ωρίμανσης ορισμένων τομέων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτίμηση", ανέφερε τραπεζική πηγή προσθέτοντας ότι η διαμάχη με τη Sinopec είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Repsol να αποφασίσει θέλει να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο.
Η Repsol έχει αποτιμήσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια για να δημιουργήσει ρευστότητα  για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των επενδύσεων και να επανεστιάσει το χαρτοφυλάκιό της.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της 20% στην Gas Natural στην CVC Capital Partners έναντι 3,82 δισ. ευρώ (4,69 δισ. δολάρια).
Η κοινοπραξία της Βόρειας Θάλασσας έχει συμφέροντα σε 52 πεδία πετρελαίου, λειτουργώντας 41 από αυτά, και διαθέτει 12 υπεράκτιες εγκαταστάσεις και δύο υπεράκτιους τερματικούς σταθμούς.
Μετά την είσοδό της στην επιχείρηση πριν από τρία χρόνια, η Repsol κατέγραψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία στην  βρετανική Βόρεια Θάλασσα επειδή το χαρτοφυλάκιο ήταν ζημιογόνο και είχε πολλά ώριμα πεδία με πολύ υψηλό κόστος εξόρυξης.Από τότε έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο έργο, μείωσε το κόστος ανύψωσης και αύξησε την παραγωγή.
Το 2017, η επιχείρηση είχε ταμειακή ροή θετική.
Η παραγωγή πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από το υψηλό των σχεδόν 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στις αρχές του αιώνα.
Η παραγωγή ανέκαμψε ελαφρώς τα τελευταία δύο χρόνια καθώς τα νέα έργα που εγκρίθηκαν πριν από τη πτώση τιμών του πετρελαίου το 2015 έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Τα έργα που ξεκίνησαν το  2017 θα κάνουν το 2018 το καλύτερο έτος παραγωγής για την περιοχή ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανέλθει σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης