Αναλύσεις

Διάδρομος εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης σε ενέργεια η Ελλάδα – Τι σχεδιάζουν οι Αμερικάνοι, τι είπε ο πρέσβης Τ. Πάιατ

Διάδρομος εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης σε ενέργεια η Ελλάδα – Τι σχεδιάζουν οι Αμερικάνοι, τι είπε ο πρέσβης Τ. Πάιατ
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στην τρίτη πύλη εισόδου του αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη
Την πάγια αμερικανική θέση περί της ανάγκης ύπαρξης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, την οποία ενστερνίζεται πλήρως και η ΕΕ, ανέλυσε προχθές (26/2) το βράδυ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε συνάντηση με Ελληνίδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Ξεκινώντας από μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων της Ουκρανίας τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά διέλυσαν τους δρόμους του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο κ. Πάιατ, υπογράμμισε την τεράστια σημασία για την Ευρώπη της ύπαρξης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και «δρόμων» μεταφοράς της ενέργειας.
Πρόσθεσε δε, ότι αντίστοιχη εικόνα με αυτή που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ουκρανία με την πλήρη εξάρτηση από την Gazprom, υπάρχει και στα Βαλκάνια τα οποία μοιάζουν με «ενεργειακό νησί», που τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη Ρωσία, μια χώρα που έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο επιβολής.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση των Βαλκανίων, η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να μετατραπεί στην τρίτη πύλη εισόδου του αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη.

Ρόλος – κλειδί οι υπό ανάπτυξη ενεργειακές υποδομές

Σε αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη συμβάλλουν τα νέα έργα υποδομής, όπως ο αγωγός TAP, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσα, αλλά και ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης που σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, μπορούν να γίνουν διάδρομος μεταφοράς αμερικανικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Όπως είπε, με τις νέες υποδομές η Ελλάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή αποκτούν εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή τους τροφοδοσία και αυτό είναι το σημαντικό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία που θα παραμείνει ο κυρίαρχος προμηθευτής αλλά όχι ο μόνος.   
Σε ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στο Fokionos Loft, ένα χώρο τέχνης και πολιτισμού που παραχωρήθηκε για τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης ανέπτυξε τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παίξει η Ελλάδα σταθεροποιητικό ρόλο και να αναδειχθεί σε κόμβο για τη μεταφορά αερίου από τρίτες χώρες στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, εξέφρασε την ανησυχία του για την παρεμπόδιση από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις της έρευνας για υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο με τον πρωθυπουργό.
Υπογράμμισε μάλιστα τη συμμετοχή γερουσιαστή από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία που αναδεικνύεται σε κέντρο εξαγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου (shale gas).
Είπε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να γίνει η τρίτη πύλη εισόδου αμερικανικού αερίου.

www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης