Αναλύσεις

Birol (IEA): Οι ΗΠΑ θα έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2019

Birol (IEA): Οι ΗΠΑ θα έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2019
Ο διευθύνων σύμβουλος του IEA, Fatih Birol, χαρκατήρισε ως ιδιαίτερα ισχυρό τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου
Την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να σύντομα να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως εξέφρασε σήμερα (27/2) ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol, καθώς η παραγωγή της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, ο Birol, μιλώντας σε εκλήδωση στο Τόκιο της Ιαπωνίας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου «σίγουρα μέσα στο επόμενο έτος», χωρίς μάλιστα να αποκλείει κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμα και κατά το τρέχον έτος.
«Η ανάπτυξη των σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή, ο ρυθμός είναι πολύ ισχυρός», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του IEA, για να επαναλάβει εν συνεχεία ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν ο πρώτος παραγωγός πετρελαίου κάποια στιγμή πολύ σύντομα».
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τα τέλη του περασμένου έτους για πρώτη φορά μετά από τη δεκαετία του 1970, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, ενώ σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2018.
Μάλιστα, ο Birol εκτιμά ότι η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου δεν αναμένεται να κορυφωθεί πριν το 2020, καθώς και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ αυξάνουν και τις εξαγωγές τους, ιδιαίτερα προς την αγορά της Ασίας, ενώ οι εξαγωγές της χώρας έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001.
Ωστόσο, ο Birol διευκρίνισε ότι η αύξηση της παραγωγής δεν είναι ισχυρή μόνο στις ΗΠΑ, καθώς ο Καναδάς και η Βραζιλία αποτελούν επίσης δύο χώρες στις οποίες αναμένεται να υπάρξει αύξηση της παραγωγής.
Σε ότι αφορά την παγκόσμια ζήτηση, ο διευθύνων σύμβουλος του IEA αναμένει αύξηση μέσα στο 2018, και συγκεκριμένα κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης