Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πακέτο ΕΛΠΕ, ΚΟΤ, πώληση λιγνιτικών, τα επίμαχα θέματα στην πρεμιέρα της Τέταρτης Αξιολόγησης

Πακέτο ΕΛΠΕ, ΚΟΤ, πώληση λιγνιτικών, τα επίμαχα θέματα στην πρεμιέρα της Τέταρτης Αξιολόγησης
Το ΥΠΕΝ δεν επιθυμεί να πωληθούν στο σύνολό τους τα κρατικά ποσοστά στις ενεργειακές επιχειρήσεις, αλλά να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις που θα διασφαλίζουν τον έλεγχο του Δημοσίου
Αμιγώς ενεργειακή είναι η ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς, η οποία αρχίζει σήμερα (26/2) στο Χίλτον με τους επικεφαλής των δανειστών να αναμένουν στις 3 το μεσημέρι τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να τους ενημερώσει για όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επίκεντρο της ενημέρωσης η προετοιμασία της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η διαδικασία ανοίγματος της αγοράς και τα αποτελέσματα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς και οι εξελίξεις όσον αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ  Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα έντονος προβληματισμός υπάρχει για το ΚΟΤ καθώς το κόστος του εκτιμάται ως υψηλό και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, γιατί η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων είναι σε εξέλιξη.
Το γεγονός ότι η επιδότηση επιβαρύνει τους υπόλοιπους καταναλωτές χωρίς να έχει υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν αποτελεί ανοιχτό ζήτημα.
Το μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα δηλαδή της πώλησης των μεριδίων του δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, και ΔΕΗ, αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα ακολουθήσει γύρω στις 4 το απόγευμα με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.      
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης με δηλώσεις και συνεντεύξεις του το προηγούμενο διάστημα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προκρίνει εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ στις ενεργειακές εταιρείες και δεν επιθυμεί να πωληθούν στο σύνολό τους τα κρατικά ποσοστά, αλλά να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις που θα διασφαλίζουν τον έλεγχο του Δημοσίου.
Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τα ΕΛΠΕ όπου η άνοδος της κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα των 2,5 δισ ευρώ με στόχο την υπέρβαση των 3 δισ ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC καθιστά εξαιρετικά αμφίβολλο το ποιός θα δώσει για το 35% τουλάχιστον 800 εκατ ευρώ, πολύ δε περισσότερο όταν η εταιρία θα λάβει περαιτέρω υπεραξίες αν βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανανθράκων από τις έρευνες.
Η πρόταση Σταθάκη για ομολογιακό ύψους 500 εκατ ευρώ, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του προυπολογισμού με ενέχυρο τις μετοχές διασφαλίζει μεν τον έλεγχο του δημοσίου, όμως γεννά ερωτήματα για επιπτώσεις στο χρέος.
Κρίσιμη η πλευρά των συμφερόντων του Ομίλου Λάτση που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Για την ΔΕΠΑ που αύξησε εκ νέου την κερδοφορία της το 2017 στα 133 εκατ ευρώ (+37%) η πρόταση είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ενώ για την ΔΕΗ το 17% να υποκατασταθεί με τριετές ομόλογο.

Τα κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης

Ανεξαρτήτως του πως θα προχωρήσει η υπόθεση τω αποκρατικοποιήσεων, το βέβαιο είναι πως η ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης είναι καθαρά ενεργειακή αφού σε αυτή περιλαμβάνονται τα εξής ζητήματα:  
•    Το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων που θα πρέπει να ψηφιστεί πριν το Πάσχα, ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη ΔΕΗ προκειμένου ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο.
•    Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Αποτελέσματα που είναι μάλλον πενιχρά αφού το ποσοστό της ΔΕΗ παραμένει πολύ μακριά από το στόχο και συγκεκριμένα στο 85%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει μείωση των στόχων σε ότι αφορά τα ποσοστά της ΔΕΗ στη λιανική και εξαίρεση της υψηλής τάσης και του ΚΟΤ από τη μέτρηση των ποσοστών της επιχείρησης.
•    Η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης με πώληση του μεριδίου της στην ENI και η εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών δεν φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε τελικές αποφάσεις.
•    Η μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» και η αντικατάστασή της, στο τέλος του 2018 με νέο μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταστεί και πάλι ελλειμματικός ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ.
•    Η πορεία εφαρμογής του target model με την έκδοση των κωδίκων, αλλά και την προετοιμασία της ηλεκτρονικής υποδομής για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης προβλέπει ότι όλα αυτά θα είναι λειτουργικά τον Αύγουστο κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται εφικτό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ευρεία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στο Χίλτον καθώς βρίσκονται στην Αθήνα τεχνοκράτες της Κομισιόν για να υποστηρίξουν τεχνικά το ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ.
•    Η ολοκλήρωση και έγκριση του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Η ελληνική πλευρά έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος. Από τις Βρυξέλλες διατυπώνονται επιφυλάξεις που θα πρέπει να συζητηθούν.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης