Περιβάλλον

SOS εκπέμπει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Μογγολία - Γεννιούνται νεκρά μωρά

SOS εκπέμπει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Μογγολία - Γεννιούνται νεκρά μωρά
Η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τα προβλήματα υγείας
Αντιμέτωπη με την πολύ σοβαρή κρίση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκεται η πρωτεύουσα της Μογγολίας σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της UNICEF.
Ειδικότερα, η μελέτη που συντάχθηκε από την UNICEF και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Μογγολίας, έδειξε ότι η καύση άνθρακα για οικιακή θέρμανση προκαλεί τη μεγαλύτερη ρύπανση και απειλεί την υγεία των παιδιών
Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι σχετικά με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που ανακοινώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου, δείχνουν ότι είναι 133 φορές η συνιστώμενη ημερήσια μέση συγκέντρωση.
«Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της μη μείωσης των επιπέδων ρύπανσης της ατμόσφαιρας θα ανέρχονταν σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2017-2025 στο σύστημα υγείας της πόλης της Ουλάν Μπατόρ (πρωτεύουσα Μογγολίας)» αναφερόταν χαρακτηριστικά στην έρευνα, προσθέτοντας ότι: «Η πρωτεύουσα της Μογγολίας,φιλοξενεί περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της χώρας και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο κατά τη μακρά περίοδο του έντονου ψύχους».
Τέλος, η στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσανατολίζεται στην «παροχή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδίων που θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στον ενεργειακό τομέα και την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων».
«Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη γέννηση νεκρών, πρόωρων ή ελλιποβαρών εμβρύων, αλλά και την εμφάνιση πνευμονίας, βρογχίτιδας, άσθματος, ελλιπούς εγκεφαλικής ανάπτυξης και θανάτου στα βρέφη».
Η Μογγολία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης στην πρωτεύουσά της, όπου η μαζική ροή νομάδων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και έχουν μεταναστεύσει από την ύπαιθρο, έχει προκαλέσει τον διπλασιασμό του πληθυσμού μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.
Η κυβέρνηση προσφέρει επιδότηση για λιγότερο ρυπογόνους ξυλόφουρνους και σόμπες και παρέχει δωρεάν νυχτερινό ρεύμα σε κάποιες συνοικίες της πρωτεύουσας, αλλά τα επίπεδα του νέφους είναι πολύ υψηλά κατά τους πολύ ψυχρούς χειμώνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης