Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμβούλιο Αρχηγών για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ - Αναζήτηση διπλωματικών «δρόμων» για τη Λευκωσία

Συμβούλιο Αρχηγών για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ - Αναζήτηση διπλωματικών «δρόμων» για τη Λευκωσία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μεσημέρι θα έχει συνάντηση και με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι
Στον απόηχο της τουρκικής ενέργειας το Συμβούλιο Αρχηγών θα συγκαλέσει στις 9.30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί των χωριστών συναντήσεων, που είχαν ανακοινωθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις και να ληφθούν αποφάσεις για διαχείριση της κατάστασης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μεσημέρι θα έχει συνάντηση και με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι. 
Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις Υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το πλάνο αντίδρασης στο τετελεσμένο της Τουρκίας, που οδηγεί σε de facto διακοπή του ενεργειακού προγράμματος.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το θέμα της ανανέωσης της παράνομης τουρκικής NAVTEX και γενικότερα των τουρκικών προκλήσεων να τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι σκέψεις της Λευκωσίας, κινούνται σε δυο σενάρια: Συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος σε άλλα οικόπεδα για τα οποία αδειοδοτήθηκαν εταιρείες με μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή, αφήνοντας πίσω το τεμάχιο 3 ή  Κύπρος και Ελλάδα να διακόψουν, δια του δικαιώματος αρνισηκυρίας κάθε συμφωνία Τουρκίας με Ε.Ε.
Το σενάριο αυτό συζητήθηκε χθες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Κι ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα με τη γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» δεν έχει κλείσει ούτε για την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε για την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Κλιμακώνεται η ένταση στην ΑΟΖ
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με απώτερο στόχο το πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, δύο μέρες πριν εκπνεύσει η παράνομη τουρκική «Navtex», η Άγκυρα προχώρησε στην ανανέωσή της, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων.
Η νέα Navtex, που επηρεάζει το τεμάχιο 3, έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Στόχος της Άγκυρας είναι να φύγει το γεωτρύπανο της της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» από την περιοχή, χωρίς να προβεί στην προγραμματισμένη γεώτρηση στο στόχο ''Σουπιά'' του οικοπέδου «3» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς στις αρχές Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης