Τελευταία Νέα

Εξοικονόμηση 25 δις. δολαρίων το χρόνο στην ΕΕ από την συμμετοχή κατά 34% των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα

Εξοικονόμηση 25 δις. δολαρίων το χρόνο στην ΕΕ από την συμμετοχή κατά 34% των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - IRENΑ
Η υιοθέτηση στόχου 34% όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης έως το 2030, μπορεί να συνδυαστεί με τη διατήρηση του κόστους σε λογικά επίπεδα.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη που εκπονήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει των διαβουλεύσεων μεταξύ Κομισιόν και Συμβουλίου Υπουργών για την οριστικοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για τις ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA), η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19/2), η αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους τρόπους για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.
Αξιοποιώντας τα δεδομένα δέκα κρατών μελών αλλά και στοιχεία από τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη, η μελέτη του IRENA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 27% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα το 2030 μπορεί να θεωρηθεί «συντηρητική επιλογή».
Αντ’ αυτού, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκμετάλλευση των ΑΠΕ στην Ευρώπη θα μπορούσε να ανέλθει στο 33%, προσθέτοντας ότι, εάν εφαρμοζόταν και ο στόχος του 30% για την ενεργειακή απόδοση που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέγεθος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει στο 34%.

Οικονομικά αποδοτική η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ

Τα ευρήματα του IRENA υποστηρίζουν ότι η φιλόδοξη προσέγγιση ως προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα ήταν «οικονομικά αποδοτική» για τα κράτη μέλη, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε η Κομισιόν όταν ο Επίτροπος Maroš Šefčovič ανακοίνωσε τη θέση της για στόχο 30% συμμετοχής των ΑΠΕ έως το 2030.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσε να υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 25 δις. δολαρίων αν υπήρχε πλήρης αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Επίσης υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταξύ 19 -71 δις δολαρίων.
Εξάλλου μελέτη του 2017 που εκπονήθηκε από τη Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον (HEAL) διαπίστωσε ότι τα έξοδα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων υπερβαίνουν τις επιχορηγήσεις των ΑΠΕ έως και 600%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ υποστηρίζει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα στο 27% έως το 2030. Πρόκειται για στόχο που υιοθετήθηκε το 2014 και εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινής θέσης του Συμβουλίου.
Το πακέτο για την καθαρή ενέργεια του 2016 της Επιτροπής επέλεξε να τηρήσει αυτό το σημείο αναφοράς, αλλά η έκθεση της IRENA προειδοποιεί ότι «από τότε έχει αλλάξει πολύ ο ενεργειακός τομέας».
Τον Ιανουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μη δεσμευτικό στόχο 35%.
Και τα τρία θεσμικά όργανα πρόκειται να συναντηθούν για διαπραγματεύσεις εντός του τρέχοντος έτους, όταν η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να επικαιροποιήσει τη θέση της.
Ο κ. Miguel Arias Cañete, αρμόδιος για την κλιματική αλλαγή της ΕΕ, υποστήριξε τα ευρήματα της έκθεσης IRENA.
Μάλιστα έχει δηλώσει ότι η μεγάλη πτώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτρέψει στην ΕΕ να υπερβεί το στόχο του 27% και θα μπορούσε να φτάσει στο 34% το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης