Διεθνή

Η Τουρκία καθυστερεί την άδεια στην Gazprom για το χερσαίο τμήμα του TurkStream

Η Τουρκία καθυστερεί την άδεια στην Gazprom για το χερσαίο τμήμα του TurkStream
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη δώσει στη Gazprom το πράσινο φως για το χερσαίο τμήμα που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο προς τη νότια Ευρώπη
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκδώσει την άδεια sστη Gazprom προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι οποίες επεσήμαναν την ανησυχία τους ότι το στρατηγικά σημαντικό έργο θα σημειώσει καθυστέρηση.
Εάν ολοκληρωθεί, ο αγωγός 7 δισ. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια) θα επιτρέψει στη Ρωσία να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία ως διαδρομή διέλευσης για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Η Άγκυρα εξουσιοδότησε τη Gazprom, η οποία έχει de facto μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού, να ξεκινήσει την κατασκευή δύο υποθαλάσσιων τμημάτων του έργου.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δώσει στη Gazprom το πράσινο φως για το τμήμα της ξηράς που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο προς τη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
"Δεν υπάρχει καμία άδεια από την Τουρκία, η οποία εμποδίζει τις συνομιλίες για την οικοδόμηση της δεύτερης γραμμής στην Ευρώπη", δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters .
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κίεβου έχουν πληγεί  σοβαρά από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία και από μια εξέγερση υπέρ της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.
Ακόμη και πριν από αυτό, οι χώρες είχαν μια σειρά διαφωνιών σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί την Ουκρανία για την εκτροπή του εφοδιασμού σε εγχώριους καταναλωτές ενώ  έπρεπε να προωθηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως εκ τούτου, η Ρωσία επιθυμεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο με εναλλακτικές διαδρομές διαμετακόμισης όσο το δυνατόν συντομότερα.
Σχεδιάζει να ενισχύσει τη δυναμικότητα ενός υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού στη Γερμανία, έργο γνωστό ως Nord Stream 2, το οποίο μαζί με τον TurkStream θα απομακρύνουν την ανάγκη αποστολής αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Οποιαδήποτε σοβαρή καθυστέρηση στον TurkStream, έργο που προώθησε ο Πρόεδρος Vladimir Putin, θα μπορούσε να ενισχύσει τις αμφιβολίες ορισμένων δυτικών αναλυτών για την κατασκευή του με τη σημερινή του μορφή.
Ο αγωγός  TurkStream έχει σχεδιαστεί για να παρέχει περισσότερες προμήθειες στην Τουρκία, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού αερίου μετά τη Γερμανία.
Πιο σημαντικό για τη Μόσχα,  όμως είναι  ότι σχεδιάζεται να επεκταθεί πέρα ​​από την Τουρκία στα σύνορα της νότιας Ευρώπης, ανοίγοντας έτσι μια νέα διαδρομή διέλευσης για το ρωσικό αέριο.
Η Gazprom, θέλει να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού το 2019.
Μια δεύτερη πηγή  του Reuters δήλωσε ότι το πρόβλημα της άδειας ενδέχεται να σχετίζεται με τις συνομιλίες μεταξύ της Gazprom και της τουρκικής κρατικής εταιρείας Botas για πιθανή έκπτωση σ το ρωσικό αέριο. "Φαίνεται ότι η Gazprom θα πρέπει να δώσει  περισσότερα (στην Botas)", ανέφερε η πηγή.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης