Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ – "Είναι διπλωματικό ζήτημα, εκτός ελέγχου μας" λέει ο CEO της Eni

tags :
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ –
"Δεν είναι πραγματικά υπό τον έλεγχό μας", είπε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου o CEO της εταιρείας  Claudio Descalzi
O Τουρκικός αποκλεισμός του πλοίου που προσλήφθηκε από την Eni για την γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου  είναι ένα διπλωματικό ζήτημα που είναι έξω από τα χέρια της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας, δήλωσε ο CEO της Eni στο Reuters την Παρασκευή 16/2/2018.
Την περασμένη εβδομάδα, το πλοίο Saipem 12000 που κατευθυνόταν από νοτιοδυτικά της Κύπρου σε περιοχή νοτιοανατολικά του νησιού στο οικόπεδο 3, εμποδίσθηκε  τα τουρκικά στρατιωτικά πλοία να συνεχίσει την πορεία του λόγω στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή προορισμού.
Το πλοίο εξακολουθεί να παραμένει σταματημένο δήλωσε εκπρόσωπος της Saipem.
Ερωτηθείς για το περιστατικό, ο Claudio Descalzi δήλωσε ότι η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία συζητούν το θέμα.
"Δεν είναι πραγματικά υπό τον έλεγχό μας", είπε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας.
Ο Descalzi. δήλωσε ότι το πλοίο ήταν στην θαλάσσια ζώνη της Κύπρου, γνωστή ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
"Είναι το τρίτο πηγάδι μας στην περιοχή ... Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τα άλλα δύο", δήλωσε ο Descalzi.
Η Τουρκία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, ισχυρίζεται ότι ορισμένες περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Τουρκίας αναφέρει το Reuters.

H περιοχή έχει δεσμευθεί από την Τουρκία με NAVTEX, η οποία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.
Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς το πλοίο έχει συμβόλαιο για τις αρχές Μαρτίου στο Μαρόκο γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω αν τελικά θα καταφέρει να γίνει η γεώτρηση στο διάστημα που μεσολαβεί και αν βέβαια οι Τούρκοι δεν εκδώσουν νέα NAVTEX.

Η πρόθεση των Τούρκων να διεκδικήσουν μερίδιο από τα κοιτάσματα  φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή και  θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα αιτήματα της Άγκυρας που προς το παρόν  τουλάχιστον η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ παρακολουθεί με αμηχανία.

Σε ομιλία σε Σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Berat Albairaq, δήλωσε ότι η Άγκυρα  είναι αποφασισμένη να έχει πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας,.
Δεν θα κάνουμε πίσω δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος υπέδειξε ότι οι τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού.

Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Roberta Pinoti, δήλωσε χθές πως αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση για να προχωρήσει η γεώτρηση από την ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η κυρία Pinoti, είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της.
Πρόσθεσε ότι η Ρώμη «έχει ανοίξει όλες τις διπλωματικές οδούς, με στόχο την κατάληξη σε λύση κοινής αποδοχής».
Η Ιταλίδα υπουργός, ανέφερε ότι το πλοίο-πλατφόρμα της ΕΝΙ βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα, εν αναμονή για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

Οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 12ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) που άρχισε σήμερα 16/2/2018 στη Σόφια στο πλαίσιο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής διάστασης της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνάντηση υιοθετήθηκε επίσης Κοινή Δήλωση των παρουσών αντιπροσωπειών των χωρών της Μεσογείου (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία) στην οποία σημειώνονται οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, για τις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλείται επίσης η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρχές καλής γειτονίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης