Αναλύσεις

Bloomberg: Οι επενδυτές βλέπουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μέχρι τον Ιούλιο του 2018

Bloomberg: Οι επενδυτές βλέπουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μέχρι τον Ιούλιο του 2018
Δύσκολη οικονομική χρονιά το 2019 για την Τουρκία, εκτιμούν οι αναλυτές
Τις εκτιμήσεις τους για πρόωρες εκλογές του Erdogan στην Τουρκία κάνουν διάφοροι οικονομικοί αναλυτές, με το Bloomberg να φιλοξενεί τις προβλέψεις τους, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτος.
Ειδικότερα, με αφορμή την δημοσιονομική ώθηση της Τουρκίας που μεταφράστηκε σε άνοδο της τάξεως του 11% το γ΄ τρίμηνο του 2017, ο ταχύτερος ρυθμός μεταξύ των οικονομιών της G-20 το κλίμα είναι ευνοϊκό για μια τέτοια σκέψη.
Μάλιστα, ο Ερντογάν υπόσχεται νέα αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και νοσοκομείο στον απόηχο των περιοδειών που πραγματοποιεί.
Στη συνέχεια οι αναλυτές επισημαίνουν ότι: «Οι πρόωρες εκλογές είναι πιο ορθολογικές για την κυβέρνηση προτού η οικονομία έρθει αντιμέτωπα με αρνητικά πρόσημα. Το 2019 θα είναι ένα πιο δύσκολο οικονομικά έτος.
Παράλληλα, πολλοί οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι: «Ακόμα και αν ο Ερντογάν αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, και να αυξήσεις τις πιθανότητες για μια σίγουρη νίκη, δεν πρέπει να χτυπήσει τα κουδούνια του συναγερμού».
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Τουρκίας αναμένεται να διευρυνθεί στο 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, πολύ κάτω από το μέσο όρο της αναδυόμενης αγοράς του 5%. Το δημόσιο χρέος είναι χαμηλότερο από το 30% του ΑΕΠ, μεταξύ των χαμηλότερων στην G-20.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα είναι "ανήσυχοι για ένα νέο γεγονός κινδύνου στον ορίζοντα", δήλωσε ο Paul Greer, βοηθός διαχειριστή χαρτοφυλακίου στο Fidelity International. Και "θα περίμενε κανείς ότι κάποια αδυναμία στην αγορά θα υλοποιηθεί εάν αποφασιστούν πρόωρες εκλογές".
Επίσης, όπως αναφέρει το aljazeera ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για κονδύλιο της τάξης των 550 εκατ. δολ. που έχουν εγκριθεί από τον αμερικάνικο προυπολογισμό για τους Κούρδους της Συρίας (YPG).
Είπε χαρακτηριστικά απεθυνόμενος προς τον αμερικάνικο λαό ότι:«Τα παίρνουν από τις τσέπες σας για να τα δώσουν στους τρομοκράτες».
Όπως είναι γνωστό στο τέλος της εβδομάδας, συναντάται για διευθέτηση των ζητημάτων της Συρίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Tillerson σε μια επαφή κομβικής σημασίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης