Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Alfano - Cavusoglu για τη κυπριακή ΑΟΖ

tags :
Συνάντηση Alfano - Cavusoglu για τη κυπριακή ΑΟΖ
Επίλυση τoυ ζητήματος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ζητεί η Ιταλία
Ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών Angelino Alfano  συναντήθηκε την Τρίτη 13/2/2018 με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu  αναφέροντάς του, ότι θα ήθελε να επιλυθεί το ζήτημα που εμπoδίζει την ιταλική Eni να διερευνήσει την ύπαρξη φυσικού αερίου, ανοικτά των ακτών της Κύπρου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, που παρευρίσκονται σε συνάντηση συνασπισμού κρατών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Κουβέιτ, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης λόγω "της προώθησης πιθανών περαιτέρω προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα, πέραν από εκείνων που ήδη υπάρχουν".
Ο Alfano δήλωσε στον ομόλογό του ότι η Ιταλία "ανέμενε ότι θα βρεθεί μια λύση που να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και να είναι προς το συμφέρον της Eni, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων", αναφέρει η ανακοίνωση.
Επιπλέον σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας republica, η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.
Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.
Επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή, η οποία κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επεσήμανε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης