Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μετά τον ΟΤΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου – Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ

Μετά τον ΟΤΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου – Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ
Από την πώληση των ποσοστών που κατέχει σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, το ελληνικό δημόσιο έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ
Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΠΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρόγραμμα, παίρνουν σειρά για αποκρατικοποίηση μετά την έναρξη από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την πώληση του 5% του ΟΤΕ.
Μέσα στο Μάρτιο με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης του 35% των ΕΛΠΕ και του 65% της ΔΕΠΑ από τις οποίες το δημόσιο έχει προϋπολογίσει έσοδα 750 εκατ. ευρώ (500 εκατ. από τα ΕΛΠΕ και 250 εκατ. από τη ΔΕΠΑ).
Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η διάθεση του 17% της ΔΕΗ μέσω της έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές με πρόβλεψη δημοσίων εσόδων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση φέρεται να κινείται στο σενάριο της από κοινού διάθεσης ποσοστού του δημοσίου και της Paneuropean σε στρατηγικό επενδυτή κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στον ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες γίνονται συζητήσεις μεταξύ δημοσίου, Ομίλου Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Εναλλακτικά η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τη δυνατότητα διάθεσης δύο πακέτων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου.

Πρώτα η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell

Σε ότι αφορά στη ΔΕΠΑ, για την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Shell για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η πολυεθνική στην ΕΠΑ Αττικής ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ρόλο της εταιρίας στην λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου για ολοκλήρωσή τους μέσα στον Μάρτιο του 2018.
Η συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αρμοδίων Αρχών (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού και Ευρωπαϊκή Επιτροπή)  προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υφίστανται πιθανά εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τον διαγωνισμό αξιοποίησης της ΔΕΠΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία αξιοποίησης σύμφωνα με την απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής θα προσαρμοστεί αναλόγως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης