Ενέργεια

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην χρονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου – Υπό πίεση το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην χρονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου – Υπό πίεση το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ
Η πρώτη απευθείας πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου σε καταναλωτή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον όμιλο Μυτιληναίου, ανοίγει τον ανταγωνισμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν όπου την αγορά ήλεγχε σχεδόν αποκλειστικά η κρατική επιχείρηση
Νέα δεδομένα στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου δημιουργεί η προμήθεια καυσίμου από τον Όμιλο Μυτιληναίου απευθείας από την Gazprom, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η ρωσική εταιρεία διαθέτει ποσότητες του καυσίμου στη χώρα μας απευθείας σε τελικό καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προβλέπεται στη σύμβαση προμήθειας ανάμεσα στις δύο εταιρείες, οι παραδόσεις γίνονται μέσω του Σταθμού του Σιδηροκάστρου και έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Ο Όμιλος Μυτιληναίου αξιοποιεί τις εισαγωγές για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών του μονάδων.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση, που αποτελεί την πρώτη περίπτωση απευθείας πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου σε καταναλωτή στην Ελλάδα, ανοίγει δρόμος για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός έναντι της ΔΕΠΑ, κυρίαρχου «παίκτη» στη χονδρική αγορά.
Ο λόγος είναι πως η απευθείας σύμβαση με την Gazprom μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι η προμήθεια από τη ΔΕΠΑ, με δεδομένο ότι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου υπολογίζει τις χρεώσεις της με βάση το συνολικό κόστος αγοράς καυσίμου από το εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα από τη ρωσική εταιρεία, την τουρκική Botas και την αλγερινή Sonatrach για LNG.

Μικρότερο ενεργειακό κόστος για τους μεγάλους καταναλωτές

Έτσι, το κίνητρο αυτό αναμένεται να κάνει τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να στραφούν προς την ίδια λύση, για μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
Παράλληλα, η απευθείας προμήθεια από την Gazprom αναμένεται να προσελκύσει και τους υπόλοιπους κατόχους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής του ρεύματος.
Παράλληλα με την προμήθεια της ΔΕΠΑ, η Gazprom έχει ήδη εδώ και μερικά χρόνια διακριτή παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της εταιρείας Προμηθέας Gas, στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ίδια και κατά 50% ο Όμιλος Κοπελούζου.
Μάλιστα, οι πρώτες παραδόσεις καυσίμου στην Προμηθέας Gas από την Gazprom έγιναν στα τέλη του 2016, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ μέσω αγωγών.
Εκτιμάται πως, μέσα στο 2017, η εταιρεία κατέλαβε μερίδιο 20% στη χονδρεμπορική αγορά, με πελάτες μεγάλες βιομηχανίες, ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εταιρίες παροχής αερίου.
Τώρα, με τη σύμβαση με τον Όμιλο Μυτιληναίου, η Gazprom προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά όπου η προμήθεια γίνεται χωρίς την εμπλοκή τρίτης εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης