Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μ. Παναγιωτάκης: Η πώληση λιγνιτικών μονάδων ενισχύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ΔΕΗ

Μ. Παναγιωτάκης: Η πώληση λιγνιτικών μονάδων ενισχύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, βασικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα από την μεταβίβαση παραγωγικών μονάδων και ορυχείων σε ιδιώτες επενδυτές
Ακόμη και αν δεν υπήρχε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το Μνημόνιο, μέσω του οποίων επεβλήθη στη ΔΕΗ να πωλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων της, θα έπρεπε η ίδια επιχείρηση να περιορίσει την «έκθεση» της στο λιγνίτη καθώς αυτό επιτάσσει το επιχειρηματικό της συμφέρον.
Αυτό ήταν το εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, κατά την ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η επιχείρηση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Μια εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με μεγάλη επισημότητα, συμμετοχή των στελεχών της επιχείρησης, των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ και καλεσμένη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, την επικεφαλής του Υπερταμείου που είναι πλέον ο ιδιοκτήτης της ΔΕΗ, αλλά και πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη είχε δυο στόχους:
•    Πρώτον να αμβλύνει τις πολιτικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από παλαιότερη δήλωση του περί αναγκαστικής πώληση «με το πιστόλι στον κρόταφο»
•    Δεύτερον να συμβάλλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθούν οι αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.
Επικαλούμενος λοιπόν το επιχειρηματικό συμφέρον της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι η  λιγνιτική παραγωγή είναι «βάρος» για την επιχείρηση το οποίο δεν πρέπει πλέον να το σηκώνει όλο μόνη της.

Φήμες και δικαιολογίες

Ο κ. Παναγιωτάκης λοιπόν, του οποίου η θητεία λήγει το Μάρτιο εν μέσω φημών περί απομάκρυνσής του καθώς η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από τη στάση του, επιχείρησε κατ’ αρχήν να δικαιολογήσει την αναφορά του περί πιστολιού στον κρόταφο σημειώνοντας ότι μιλούσε σε εκδήλωση πολιτικού χαρακτήρα (ίσως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να έχει δυο απόψεις, την πολιτική και την επιχειρηματική) και πρόσθεσε: «Τι εννοούσα και τι εννοώ: εννοώ ότι δεν ήταν ενταγμένη μέσα στη στρατηγική μας και μπήκε σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τον λιγνίτη».
Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αποφασισμένος να πάρει επάνω του την όλη υπόθεση, απαντώντας εμμέσως σε εκείνους που λένε ότι μπορεί να μετατραπεί σε τροχοπέδη για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή του Μνημονίου.
Τόνισε λοιπόν ότι αποτελεί στοίχημα για τον ίδιο να μετατρέψει την πώληση σε ευκαιρία για την επιχείρηση, «όσο κι αν κάνει εντύπωση αυτό» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όμως δεν έμεινε εκεί και συνέχισε προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται να πετύχουμε τον στόχο να πουλήσουμε τις μονάδες και τα ορυχεία με ικανοποιητικό τίμημα. Η ΔΕΗ και οι λιγνίτες μέχρι τώρα ήταν ένα πράγμα. Όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της. Πρέπει να γίνει αποφασιστική στροφή σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια μέσα από το ικανοποιητικό τίμημα να ενισχύσουμε την οικονομική μας ευρωστία».

Διατήρηση εργασιακών δικαιωμάτων

Μάλιστα απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τους κάλεσε να δουν με νέο μάτι, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα την εξέλιξη.
Και φυσικά στη συνέχεια τους διαβεβαίωσε ότι η… θετική αυτή επιλογή για το μέλλον της επιχείρησης θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα όλων και αυτών που θα πάνε στις μονάδες που θα πωληθούν αλλά και αυτών που θα μείνουν.
Όσο δε για τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, έλαβαν και αυτές διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για την τήρηση των υποχρεώσεων περιβαλλοντικής, αναπτυξιακής και οικονομικής φύσης που έχει αναλάβει η ΔΕΗ απέναντι τους.
Άλλωστε πρόσφατα υιοθετήθηκε ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την επέκταση του και στην υπόλοιπη Αρκαδία πλην της Μεγαλόπολης, όλα δείχνουν ότι ο σκόπελος των αντιδράσεων δεν θα είναι τόσο μεγάλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης