Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών για την ανάπτυξη της μονάδας βιομάζας του Αμυνταίου

Έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών για την ανάπτυξη της μονάδας βιομάζας του Αμυνταίου
Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδόν δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο σχετικό διαγωνισμό, έχει ήδη καταθέσει φάκελο ένας σημαντικός αριθμός υποψήφιων επενδυτών
Θετική ανταπόκριση από υποψήφιους επενδυτές καταγράφεται στην πρόσκληση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την εύρεση στρατηγικού συνεργάτη με σκοπό την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και λειτουργία μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο, για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είναι αρκετά ικανοποιητικός ο αριθμός των ελληνικών και ξένων εταιρειών που έχουν δώσει το παρόν στην α΄ φάση της διαδικασίας, με την κατάθεση φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ μάλιστα εκτιμάται πως οι συμμετοχές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, όταν θα εκπνεύσει η σχετική διορία.
Όπως περιγράφει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην πρόσκληση, η μονάδα θα έχει θερμική ισχύ 45 MW και ηλεκτρική 25 MW, ενώ πρόκειται να εγκατασταθεί σε περιοχή ιδιοκτησίας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, σε μία έκταση 58.000 τετ. μέτρων δίπλα στον τοπικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ).
Μάλιστα θα συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΑΗΣ.

Στον ιδιώτη επενδυτή η πλειοψηφία του νέου φορέα

Η λογική που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο συγκεκριμένο project κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή, όπου και πάλι αναζητά επιχειρηματικό εταίρο για την υλοποίηση και λειτουργία των ισάριθμων έργων.
Έτσι και στην περίπτωση της μονάδας βιομάζας, ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα συσταθεί για την κατασκευή και διαχείριση του εργοστασίου.
Επίσης, μέσω της συμμετοχής του στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, θα πάρει μέρος στη σχεδίαση της μονάδας, θα επιβλέψει την κατασκευή της και θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρησή της.
Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσω συμφωνιών τις απαραίτητες ποσότητες βιομάζας για την τροφοδοσία του εργοστασίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης