Αναλύσεις

Μεγάλη συμμετοχή στο book building για το 7ετές ομόλογο οι προσφορές 6 δισ... με στόχο 3 δισ. και επιτόκιο 3,50%

Μεγάλη συμμετοχή στο book building για το 7ετές ομόλογο οι προσφορές 6 δισ... με στόχο 3 δισ. και επιτόκιο 3,50%
Το εκτιμώμενο επιτόκιο θα κινηθεί στο 3,50% αν και πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να βγει σε πολύ καλύτερα επίπεδα π.χ. έως 2,90%
UPD - Πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή στο κοινοπρακτικό ομόλογο 7ετούς διάρκειας καθώς αρχικά οι προσφορές έφθασαν στα 7 δισεκ. όταν ανακοινώθηκε ότι το επιτόκιο ανέρχεται σε 3,75% με την έναρξη του βιβλίου προσφορών. 
Όταν όμως μειώθηκε το εύρος του εκτιμώμενου επιτοκίου μειώθηκαν και οι προσφορές στα 6 δισεκ. ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι το επιτόκιο στο 7ετές θα διαμορφωθεί στο 3,5% με στόχο να αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ.


Νωρίτερα:

Ξεκίνησε και επίσημα σήμερα 8 Φεβρουαρίου η έκδοση του 7ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου με το βιβλίο προσφορών να έχει ανοίξει και η διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ. 
Με βάση πληροφορίες μέχρι τώρα η εξέλιξη του βιβλίου είναι ικανοποιητική και ξεπερνάει το 1 δισεκ. έναντι στόχου 3 δισεκ.
Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για 3 δισεκ. είναι επιτεύξιμος.

Το εκτιμώμενο επιτόκιο θα κινηθεί στο 3,50% με μέγιστο 3,55%, αν και οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για επιτόκιο 3,75% προκαλώντας κύμα πωλήσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Το επιτόκιο 3,75% που ανακοινώθηκε προφανώς επιλέχθηκε με τη λογική να λειτουργήσει ως «κράχτης» ώστε να τοποθετηθούν οι διεθνείς επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι κοινοπρακτική και όχι κανονική δημοπρασία.
Το επιτόκιο 3,50% με 3,55% δεν θεωρείται πολύ θετικό νέο όταν πρόσφατα υπήρχαν αναφορές για χαμηλότερο επιτόκιο έως και 2,90%...
Στις επίσημες ανακοινώσεις αναφέρεται το επιτόκιο γύρω στο 3,75% εξέλιξη που αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την αγορά.
Να σημειωθεί στο αισιόδοξο σενάριο είχε εκτιμηθεί πριν εβδομάδες ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να βγει στο 2,90% ή έως 3%.
Το επιτόκιο στο 3,50% με 3,55% θεωρείται όχι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί αλλά είναι βελτιωμένο σε σχέση με το 5ετές στο 4,625% που είχε διαμορφωθεί πριν 2 μήνες που πραγματοποιήθηκε η έκδοση.
Το συμπέρασμα είναι ότι επιτόκιο 3,75% που ανακοινώθηκε και το 3,50% στο οποίο τελικώς θα καταλήξει δεν θεωρείται και πολύ σπουδαία επίδοση.

Barclays, BNP Paribas, Citi, JPMorgan, Nomura οι σύμβουλοι για το 7ετές ομόλογο

Οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan και Nomura είναι οι σύμβουλοι για το 7ετές ομόλογο της Ελλάδας που εκδίδεται σήμερα και θα φέρει επιτόκιο 3,3% από αρχική εκτίμηση 2,9%.



Αναβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch σε Β στις 16 Φεβρουαρίου

Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β από την Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα της Ελλάδος σε Β από την Fitch είναι ουδέτερη καθώς η θετική επίδραση ήδη έχει καταγραφεί στα ελληνικά assets ομόλογα και μετοχές από την Standard and Poor’s.
Μόνο μεγαλύτερη αναβάθμιση θα είχε θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1 ή Β3.

Οι 3 εκδόσεις ελληνικών ομολόγων

Το σχέδιο για 3 εκδόσεις ομολόγων μέσα στο α΄ 6μηνο του 2018 έχει πολλές φορές στο παρελθόν παρουσιαστεί και αναλυθεί.
Ωστόσο επανέρχεται στην λογική ότι το ελληνικό δημόσιο θέλει να δημιουργήσει ένα capital buffer 18 με 20 δισεκ. εκ των οποίων τα 9 δισεκ. θα προέλθουν από 3 εκδόσεις ομολόγων.

Ποιες θα είναι αυτές οι 3 εκδόσεις ομολόγων;

1)Έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 3 δισεκ..

2)Σχεδιάζεται η μετατόπιση των εντόκων από 3μηνα και 6μηνα σε ετήσιο έντοκο, θα εκδοθεί δηλαδή ετήσιο έντοκο που θα αντικαταστήσει τα 3μηνα ή 18 zero coupon.
Το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο θα μπορούσε να φέρει επιτόκιο πέριξ του 1% και θα μπορούσε να εκδοθεί τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα στον Μάρτιο του 2018.

3)Τον Μάιο ή Ιούνιο του 2018 σχεδιάζεται η έκδοση του 10ετούς ομολόγου με στόχο νέα έκδοση και όχι re opening με στόχο επιτόκιο μεταξύ 3% και 3,4%.
Η έκδοση του 10ετούς λόγου του γεγονότος ότι λειτουργεί ως ομόλογο αναφοράς θα έχει μεγάλη σημειολογία καθώς θα αποδείξει την δυνατότητα της Ελλάδος να δανείζεται από τις αγορές σε μακροπρόθεσμες περιόδους.
Θα είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την διατηρησιμότητα της στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Πηγή:bankingnews.gr
www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης