Τελευταία Νέα

Τα υποψήφια να γίνουν ενεργειακά «έξυπνα» νησιά αναζητά ο ΔΕΔΔΗΕ – Τα κριτήρια που τα βάζουν στη λίστα

Τα υποψήφια να γίνουν ενεργειακά «έξυπνα» νησιά αναζητά ο ΔΕΔΔΗΕ – Τα κριτήρια που τα βάζουν στη λίστα
Στα νησιά που τελικά θα επιλεγούν, θα αναπτυχθούν υποδομές ΑΠΕ που θα καλύπτουν το 70% των ενεργειακών αναγκών τους
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση από τον ΔΕΔΔΗΕ της λίστας των πέντε νησιών του Αιγαίου που θα προτείνει στο ΥΠΕΝ, ώστε το υπουργείο να επιλέξει από αυτά τα δύο τα οποία θα εξελιχθούν σε «έξυπνα», δηλαδή θα αποκτήσουν νέες μονάδες ΑΠΕ και υποδομές που θα επιτρέψουν την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό έως και 70%.
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, ο κατάλογος αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, για να δρομολογηθεί η διαγωνιστική διαδικασία υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.
Με βάση πληροφορίες, για την οριστικοποίηση της εισήγησής του, ο ΔΕΔΔΗΕ επικεντρώνεται σε νησιά τα οποία από τη μια μεριά δεν έχουν πολύ μικρό πληθυσμό, ώστε να δικαιολογούνται οι σχετικές επενδύσεις.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα, που να χρειάζεται να δαπανηθούν μεγάλα ποσά για να δημιουργηθούν οι «πράσινες» εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Με δεδομένο επίσης πως το δίκτυό τους θα πρέπει να είναι αυτόνομο, από τη λίστα αποκλείονται επίσης όσα νησιά περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια του ΑΔΜΗΕ, για τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Έτσι, εξαρχής αποκλείονται από τη λίστα η Άνδρος, η Σύρος, η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Νάξος, η Σέριφος, η Μήλος και η Σαντορίνη.

Αξιοποίηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας  

Η πρωτοβουλία για την εφαρμογή τεχνολογιών σε επιλεγμένους νησιωτικούς προορισμούς, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ, είχε εξαγγελθεί το καλοκαίρι από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη στην εναρκτήρια εκδήλωση του στο Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», που είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.
Στα νησιά που θα επιλεγούν, για να φτάσει η διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό έως 70% θα πρέπει να αξιοποιηθούν τεχνολογίες αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και λύσεις που κάνουν πιο ευέλικτη την κατανάλωση (π.χ. «έξυπνοι» μετρητές).
Σε κάθε περίπτωση, τα πιο αποδοτικά έργα από όσα υλοποιηθούν θα εφαρμοσθούν στη συνέχεια και στα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η υλοποίηση των έργων θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη ΡΑΕ.
Μάλιστα, το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης των έργων αυτών θα βασίζεται στο νέο καθεστώς ενισχύσεων, κάτι που σημαίνει πως θα χορηγείται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα ακολουθεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης.
Η απόσβεση των επενδύσεων θα γίνει από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης