Ευρώπη

Προμήθεια 1,8 bcm φυσικού αερίου για την ουκρανική Naftogaz

tags :
Προμήθεια 1,8 bcm φυσικού αερίου για την ουκρανική Naftogaz
Από έξι ευρωπαϊκές εταιρίες με πιστωτική διευκόλυνση 300 εκατ. δολαριών από την EBRD
Την προμήθεια ποσότητας 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για κάλυψη των αναγκών κατά τη χειμερινή περίοδο εξασφάλισε η κρατική εταιρία παροχής φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz.
Την ποσότητα αυτή θα λάβει από συνολικά έξι ευρωπαίους προμηθευτές και συγκεκριμένα από τις εταιρίες Axpo Trading, CEZ, Engie, Eni, RWE και Uniper.
Το κόστος θα καλυφθεί μέσω δανείου 300 εκατ. δολaρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Σημειώνεται πως οι έξι προμηθευτές επιλέγησαν μετά από σχετική διαδικασία που πραγματοποίησε η πιστώτρια τράπεζα και η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016.
Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προμήθεια φυσικού αερίου, η EBRD είχε θέσει ως όρο προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας την εφαρμογή ενός σχεδίου μεταρρύθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης στην Naftogaz.
Η δανειακή σύμβαση έχει διάρκεια τριών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων η Naftogaz μπορεί να αποπληρώσει ένα μέρος του δανείου και στη συνέχεια – εφόσον χρειαστεί – να αντλήσει εκ νέου τα κεφάλαια που ήδη κατέβαλε για να χρηματοδοτήσει επιπρόσθετες αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ.
Υπογραμμίζεται πως η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν έχει αγοράσει φυσικό αέριο άμεσα από τη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2015, όταν και κατάρρευσαν οι σχέσεων των δύο κρατών λόγω της προσάρτησης της περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης