Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το πλεόνασμα των 226,8 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ οδηγεί σε αναθεώρηση της χρέωσης προμηθευτή

Το πλεόνασμα των 226,8 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ οδηγεί σε αναθεώρηση της χρέωσης προμηθευτή
Με τη λελογισμένη μείωση της χρέωση επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για τον λογαριασμό των ΑΠΕ, ώστε αυτός να μην γίνει εκ νέου ελλειμματικός
Στα 226,80 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο ΛΑΓΗΕ το σωρευτικό πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ για το τέλος του 2018, την ίδια ώρα που οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένουν την απόφαση για τη μείωση της σχετικής χρέωσης από το Μάρτιο, όπως άλλωστε προβλέπεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, καθώς θεωρούν ότι θα ενισχύσει τα περιθώρια του ανταγωνισμού.  
Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη χρέωση επιβλήθηκε στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, κάτι το οποίο επετεύχθη. 
Μάλιστα στο τέλος του 2017 ο Ειδικός Λογαριασμός (ΕΛΑΠΕ) ήταν πλεονασματικός κατά 42,49 εκατ. ευρώ.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά και σύμφωνα με την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Μνημονίου, έως το Μάρτιο θα πρέπει να έχει μειωθεί η χρέωση των προμηθευτών.
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες η μείωση θα είναι της τάξης του 25%, καθώς και στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για τον λογαριασμό των ΑΠΕ προκειμένου να μην γίνει και πάλι ελλειμματικός.

Έρχονται τα «πράσινα πιστοποιητικά»

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Μνημόνιο, θα πρέπει το Μάρτιο να υπάρξει σχέδιο για την πλήρη αντικατάσταση της χρέωσης προμηθευτή έως το τέλος του 2018.
Μάλιστα στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρονται τα λεγόμενα «πράσινα πιστοποιητικά» ως το εργαλείο που θα αντικαταστήσει τη χρέωση των προμηθευτών.
Καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση έχει η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ για το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2018 και όπως προαναφέρθηκε αυτό θα είναι εξαιρετικά υψηλό δηλαδή 226,80 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση αυτή την πρόβλεψη.  
Έτσι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένουν την μείωση της χρέωσης και τη θεωρούν αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ το σύνολο της χρέωσης των προμηθευτών για το 2017 ανήλθε σε 411,46 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 με βάση τα σημερινά δεδομένα και χωρίς αλλαγές στο ύψος της την προϋπολογίζει σε 374,93 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης