Αναλύσεις

Κοτζιάς στο Reuters: Θα καταθέσουμε σύντομα προσχέδιο προτάσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Κοτζιάς στο Reuters: Θα καταθέσουμε σύντομα προσχέδιο προτάσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ
«Οι Γόρδιοι Δεσμοί πρέπει να κόβονται», υποστηρίζει ο Νίκος Κοτζιάς
Η Ελλάδα θα καταθέσει πολύ σύντομα ένα προσχέδιο προτάσεων προκειμένου να υπάρξει λύση στη μακροχρόνια διαμάχη της με την ΠΓΔΜ, όπως τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.
Όπως τονίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών το  θέμα μπορεί να λυθεί εντός των επόμενων μηνών, ενώ προσθέτει ότι οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τις σχέσεις τους με τον Μακεδόνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος διέδωσε την ελληνική κουλτούρα στον αρχαίο κόσμο.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος έχει αποδείξει ότι θα πρέπει να κόβουμε τους Γόρδιους Δεσμούς.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα», τονίζει ο κ. Kοτζιάς μιλώντας στο Reuters.
Σε ερώτηση εάν το όλο θέμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται εξαιρετικά σίγουρος δηλώνοντας: «Ναι θα έχει τακτοποιηθεί».
Προσθέτει ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καλό momentum για να επιλυθεί το ζήτημα καθώς την εξουσία έχει αναλάβει στην ΠΓΔΜ μία πιο μετριοπαθής κυβέρνηση.
«Θέλουμε να το λύσουμε.
Είναι ένα θέμα που άπτετε του εθνικού μας συμφέροντος, των συμφερόντων της περιοχής.
Από το οποίο μπορεί να εξαρτηθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», υποστηρίζει ο κ. Κοτζιάς επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα εξετάζει ένα προσχέδιο προτάσεων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας

Ο Έλληνας υπουργός διευκρινίζει ότι σε αυτό το προσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι ελληνικές απόψεις.
«Δεν πρόκειται να είναι ένα ελληνικό κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας απόψεις, ούτε κάτι που θα διασφαλίσει τον συμβιβασμό.
Θα είναι ένα προσχέδιο στο οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση», ξεκαθαρίζει ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου.
«Ας δούμε το παράδοξο που υπάρχει», συνεχίζει ο Έλληνας υπουργός, «ας πούμε ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία.
Ποιο όνομα μένει;
Σε διεθνές επίπεδο θα απομείνει μόνο το όνομα «Μακεδονία», δηλαδή δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις διμερείς μας σχέσεις θα απομείνει το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Εάν το εξετάσουμε από θέμα «λεξιλογίου» και αυτή η ονομασία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία¬.
Νομίζω ότι απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικούς ακροβατισμούς».

Εκδηλώσεις δημοκρατίας τα συλλαλητήρια

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα του ονόματος, τόσο αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη όσο και αυτό που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου, ο κ. Κοτζιάς κρατά μία πιο συμβιβαστική στάση σε σύγκριση με άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας.
Και στις δύο χώρες υπάρχουν άνθρωποι που είναι κατά ενός καλού συμβιβασμού, χωρίς να έχουν κακή πρόθεση.
Είναι απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας», εκτιμά ο Έλληνας υπουργός.
Σπεύδει, όμως, να προσθέσει ότι «πρέπει να σεβόμαστε την Ιστορία και να μαθαίνουμε από αυτήν όχι να παγιδευόμαστε σε αυτήν».

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης