Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Σε State Grid και Euroasia Interconnector «ποντάρουν» οι ηλεκτροπαραγωγοί για επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας

ΑΔΜΗΕ: Σε State Grid και Euroasia Interconnector «ποντάρουν» οι ηλεκτροπαραγωγοί για επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας
Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει πως η συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρόνου υλοποίησης της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης
Επιτάχυνση και αποσαφήνιση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στις διασυνδέσεις της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου ζητά ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας ΕΣΑΗ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τα μεγάλα έργα ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς θα μπορούσαν να επιταχυνθούν τόσο μέσω της ισχυρότερης οικονομικής βάσης που διαθέτει πλέον ο ΑΔΜΗΕ λόγω της συμμετοχής της State Grid στο μετοχικό του κεφάλαιο, όσο και μέσω συνεργατικών σχημάτων με φορείς που σχεδιάζουν την ανάπτυξη παρόμοιων υποδομών όπως ο Euroasia Interconnector.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική για την οποία προτείνει να συνδυαστεί με τον Euroasia Interconnector (διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου - Ελλάδας μέσω της Κρήτης), ο ΕΣΑΗ ζητά στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2019 - 2028 που θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ να περιλαμβάνεται συγκεκριμένη ανάλυση και χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Διαφορετικά χρονοδιαγράμματα στο ίδιο σχέδιο

Εξάλλου σε ότι αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο ΕΣΑΗ σημειώνει πως ενώ στο κυρίως σώμα του αναπτυξιακού σχεδίου του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και θα έχει ισχύ 700 MW με δυνατότητα να φθάσει στα 1.000 MW, στο παράρτημα του προγράμματος φαίνεται ότι η πρώτη φάση του Euroasia Interconnector περιλαμβάνει και τη διασύνδεση Αττική - Κρήτη με ισχύ 1.000 MW και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2021.
Μάλιστα στο παράρτημα γίνεται αναφορά σε Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΑΔΜΗΕ  και του Euroasia Interconnector.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΑΗ αναφέρει ότι η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με την Euroasia Interconnector θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρόνου υλοποίησης της διασύνδεσης Αττική -  Κρήτη και θεωρεί πως αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του φετινού αναπτυξιακού προγράμματος που θα εγκρίνει η ΡΑΕ.
Τονίζει δε ότι η επιτάχυνση αυτή θα συνέβαλε στη μείωση των επιπτώσεων από τη νέα κοινοτική νομοθεσία για τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2020.
Στην επιστολή του ο ΕΣΑΗ κάνει ειδική αναφορά και στο σημείο του προγράμματος που σχετίζεται με την προμήθεια του συστήματος για τη νέα αγορά εξισορρόπησης που προβλέπεται ότι θα γίνει το 2019.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις αγορές που προβλέπονται στο Target Model (σ.σ. στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου προβλέπεται ότι οι τέσσερις αγορές θα είναι λειτουργικές τον Αύγουστο του 2018) και σημειώνει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά -συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών - θα έχουν από την αρχή στη διάθεση τους όλο το εύρος των αγορών του Target Model.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης