Επιχειρήσεις

Στην Κούβα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης - Σχέδια για επενδύσεις στις ΑΠΕ της μακρινής νησιωτικής χώρας

Στην Κούβα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης - Σχέδια για επενδύσεις στις ΑΠΕ της μακρινής νησιωτικής χώρας
Πληροφορίες συνδέουν το ταξίδι του προέδρου της επιχείρησης με την πιθανότητα υπογραφής κάποιου μνημονίου συνεργασίας
Στη μακρινή Κούβα βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης συνοδευόμενος - ή συνοδεύοντας για την ακρίβεια - τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Ηλία Μοναχολιά.
Η παρουσία και μόνο στην Κούβα του κ. Μοναχαλιά ο οποίος ηγείται της προσπάθειας της ΔΕΗ για μια νέα δυναμική επέκταση της εταιρίας στην ανερχόμενη αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαρτυρεί το σκοπό του ταξιδιού του κ. Παναγιωτάκη.
Αφορμή του ταξιδιού των δύο αξιωματούχων της ΔΕΗ είναι η διεξαγωγή στην Κουβά συνεδρίου για την ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΕΕ το διήμερο 30 - 31 Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μοναχολιάς είχε έρθει σε επαφή με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Κούβα για την διερεύνηση συνεργασιών στην χώρα του Φιντέλ Κάστρο για ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα των ΑΠΕ.
Οι επαφές φέρονται να είχαν αποτελέσματα, με τις πληροφορίες μάλιστα να συνδέουν την μετάβαση στην Κούβα και του κ. Παναγιωτάκη με την πιθανότητα υπογραφής και κάποιου MOU.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μοναχολιάς φέρεται να απευθύνθηκε και σε ελληνικές εταιρίες του κλάδου των ΑΠΕ για από κοινού συνεργασία σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Κούβα, χωρίς να βρει ανταπόκριση λόγω της μεγάλης απόστασης των δύο χωρών.

Στροφή στην εξωστρέφεια

Είναι αλήθεια ότι όταν ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόταν σε εξωστρέφεια της ΔΕΗ και της θυγατρικής της κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ΔΕΗ είχε βάλει στον επενδυτικό της χάρτη και την μακρινή Κούβα.
Η ΔΕΗ έχει εντάξει την αγορά των ΑΠΕ και την επέκτασή της σε αυτή εντός και εκτός της χώρας σε βασικό πυλώνα της νέας της στρατηγικής μετά την υλοποίηση των σχεδίων αποεπένδυσης στο λιγνίτη και μείωση των μεριδίων της στη λιανική αγορά.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπό τον κ. Μοναχολιά προχωρεί στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πλάνου περί των 700 ΜW κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών.
Η αρχή φαίνεται να γίνεται με τα ισχύος 90 MW συνολικού κόστους 114 εκατ. ευρώ για τα οποία εξασφαλίστηκε τα Χριστούγεννα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (18 αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά).
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει και στους νέους διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ με ένα χαρτοφυλάκιο που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτοβολταϊκά 30 MW στην Καρδίτσα, 10 MW στην Κεφαλονιά, 4,5 MW στην Τήνο.
Εντός και εκτός Ελλάδος η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει επίσης την πιθανότητα να εξαγοράσει μερίδιο σε υφιστάμενες άδειες και να προχωρήσει στην ανάπτυξη έργων από κοινού με συνεταίρους κυρίως σε ξένες αγορές, με προτεραιότητα τις αγορές της Αλβανίας, του Κοσόβου και της Ουκρανίας.
Εξετάζει επίσης ευκαιρίες στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ , PPC Elektrik.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μοναχολιάς διορίστηκε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PPC Electrik, o oποίος είχε το προηγούμενο διάστημα επαφές με επενδυτές στην Τουρκία για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, υδροηλεκτρικών σταθμών και γεωθερμικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης