Διεθνή

Πολωνία: Οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Πολωνία: Οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις για τον Nord Stream 2
Το έργο θα διπλασιάσει την ικανότητα της Ρωσίας να διοχετεύει αέριο στην Ευρώπη που θα φθάνει τα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως
Η Πολωνία επιθυμεί  οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν κυρώσεις στον προγραμματισμένο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σε συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 29/1/2018.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson δήλωσε στη Βαρσοβία το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το Nord Stream 2 ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Το έργο θα διπλασιάσει την ικανότητα της Ρωσίας να διοχετεύει αέριο - από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία και πέραν αυτής - που θα φθάνει τα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
"Ναι, μιλήσαμε για το Nord Stream 2.
Θέλουμε η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 να εμπίπτει στο αμερικανικό νομοσχέδιο κυρώσεων ... το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Morawiecki στην εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna (DGP) σύμφωνα με το Reuters .
"Η ερμηνεία αυτού του εγγράφου μέχρι στιγμής από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν διφορούμενη και μη ικανοποιητική για εμάς", συμπλήρωσε.
Η Πολωνία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία, αλλά σχεδιάζει να διαφοροποιηθεί, καθιστώντας την κερδοφόρα αγορά σε μάχη για τις εξαγωγές φυσικού αερίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Η χώρα άνοιξε τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας ,Swinoujscie, το 2016 και πέρυσι η Βαρσοβία έλαβε την πρώτη παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η κρατική επιχείρηση αερίου PGNiG σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερο αέριο μετά από συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο.
Η Πολωνία δεν σκοπεύει να παρατείνει τη μακροπρόθεσμη συμφωνία εισαγωγής της με τη ρωσική εταιρεία εξαγοράς Gazprom όταν λήξει το 2022, δεδομένου ότι φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στο Swinoujscie και σε έναν προγραμματισμένο αγωγό φυσικού αερίου με τη Νορβηγία.
Η Πολωνία έχει επίσης συμφωνίες εισαγωγής LNG με το Κατάρ.
Η Βαρσοβία, μαζί με την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, φοβούνται ότι ο  Nord Stream 2 θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης