Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Σκοπιανό: Δύσκολη η λύση – Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό

Π.Μπουσμπουρέλης: Σκοπιανό: Δύσκολη η λύση – Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό
Μακριά το αποτέλεσμα - Οι καταγραφές νέων δεδομένων
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό περιπλέκονται καθώς από την μια πυροδοτούν πολιτικά σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται, από την άλλη δεν φαίνεται, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις Νίμιτς, ότι μια λύση είναι κοντά.
Ο Νίμιτς μάλιστα έβαλε και deadline που ξεκινά από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ενώ έδωσε και τράτο στους Σκοπιανούς λέγοντας ότι εναπόκειται σε αυτούς η αναθεώρηση του Συντάγματός τους.
Είναι προφανές ότι οι Σκοπιανοί έχουν πολλά προβλήματα για να εξασφαλίσουν τον αριθμό που θα διασφαλίσει από το Κοινοβούλιό τους μια αποδοχή όρων ενδεχόμενης συμφωνίας, παρά τα όσα λένε Ζάεφ και Αχμέντι.
Από πολιτικής πλευράς η κυβέρνηση αναφέρει ότι πλην της Νέας Δημοκρατίας και του Λεβέντη οι υπόλοιποι το συζητούν.
Αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη αντιλαμβάνεται ότι υπό όρους δέχονται το συνθετικό Μακεδονία στην ονοματολογία.
Αν η κυβέρνηση φτάσει να το περάσει από την Βουλή θα το καταφέρει, παρά τα όσα λένε οι ΑΝΕΛ, γιατί η αριθμητική θα της βγει.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αλλάζουν οι κυβερνητικές συμμαχίες.
Η κυβερνητική δομή θα παραμείνει ως έχει με τους ΑΝΕΛ σε μια ιδιότυπη στήριξη της δεδηλωμένης.
Φώφη και Σταύρος δεν συνεργάζονται με ΣΥΡΙΖΑ, όμως μπορεί να ψηφίσουν μια λύση.
Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά για πρώτη φορά με αφορμή το Σκοπιανό παίρνει διακριτές αποστάσεις από τη ΝΔ, προφανώς και γιατί αξιολογεί ότι δεν την ωφελεί  να εμφανίζεται μονομερώς ως δεκανίκι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα πράγματα βέβαια μπορεί να περιπλακούν ακόμα περισσότερο αν το Συλλαλητήριο της Αθήνας την ερχόμενη Κυριακή 4/2 διαθέτει όγκο και παλμό αντίστοιχο με αυτόν της Θεσσαλονίκης.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σε ευαίσθητη θέση καθώς δεν θέλει να έχει απώλειες από τις εξελίξεις και για τον λόγο αυτό έχει αποχωρήσει από την διαδικασία.
Δεν πιστεύω ότι αυτό μεταφράζεται σε δεξιά στροφή, δείχνει όμως ότι πολιτικά είναι μόνη της σε αυτήν επιλογή της.
Η Χρυσή Αυγή θα καταγράψει κέρδη από την εθνικιστική της τάση.
Όσον αφορά τις δηλώσεις Λεβέντη περί ενημέρωσης του πρωθυπουργού, ότι θα μπορεί να κάνει εκλογές με αιτία το Σκοπιανό, είναι προφανές ότι αν έγινε κάτι τέτοιο, ο Τσίπρας θα πιθανολόγησε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να προκύψει αν δεν υπάξει στήριξη στο Σκοπιανό, εφόσον το ζήτημα έλθει στην Βουλή.
Συμπερασματικά το Σκοπιανό δεν θα είναι εύκολο να οδηγηθεί σε λύση, όμως βγάζει διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό σκηνικό.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης