Ενέργεια

Ο ανταγωνισμός των παρόχων ρεύματος με κριτήριο το κλείσιμο του διακόπτη

Ο ανταγωνισμός των παρόχων ρεύματος με κριτήριο το κλείσιμο του διακόπτη
Ποιά είναι τα όρια ασφαλείας για να μην σου κόψουν το ρεύμα και πώς συμπεριφέρεται ο ανταγωνισμός
Τον «καλό» πελάτη ψάχνουν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς θέλουν να αποφύγουν τους κακοπληρωτές από το πελατολόγιο τους.
Ο φόβος των επισφαλειών τρομάζει του ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το οικονομικό του προφίλ του υποψήφιο υπελάτη.
Η αναζήτηση πελατείας κρύβει κινδύνους λέει στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας και η απειλή για όλες τις εταιρείες είναι οι επισφάλειες.
Προσθέτει ότι κανένας δεν θέλει να πάρει τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ.
Το ίδιος στέλεχος θεωρεί ότι η μετακίνηση πελατών από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές δεν τρέχει με τους ρυθμούς που ανέμεναν παρά τα  ανταγωνιστικά τιμολόγια που προσφέρονται στους καταναλωτές.
Αξιόπιστη πηγή από τη ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το …κλειδί για τη μετακίνηση των  πελατών σε άλλους παρόχους μπορεί  να είναι και ο άγραφος νόμος που ορίζει πότε δίνεται η εντολή για τη διακοπή ρεύματος.
Η ΔΕΗ στη πράξη τηρεί μία άτυπη οδηγία που είχε δώσει στη διοίκηση της ΔΕΗ ο πρώην υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης  και η οποία προβλέπει ότι δεν γίνονται διακοπές ρεύματος όταν το ύψος της οφειλής κινείται κάτω από τα 1000 ευρώ.

Τα όρια ασφαλείας

Σήμερα  λόγω και των προβλημάτων που έχει η ΔΕΗ η οδηγία έχει κατεβάσει το ποσό κοντά στα 600  ευρώ.
Στη συνείδηση όμως των καταναλωτών έχει καταγραφεί ότι η  ΔΕΗ δεν θα μας βάλει το …μαχαίρι στο λαιμό  ενώ  με το πρόγραμμα των ρυθμίσεων  που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου,  δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
Αντίθετα οι ιδιώτες πάροχοι δεν χαρίζονται και με την πρώτη καθυστέρηση αποπληρωμής του λογαριασμού δίνουν εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες  οι εντολές για διακοπές ρεύματος από τους ιδιώτες παρόχους κινούνται σε υψηλά  επίπεδα σε σχέση με το  συνολικό αριθμό των πελατών που έχουν.
Όσο για το ύψος της οφειλής για την οποία ζητείται η διακοπή ρεύματος εκτιμάται ότι  έχει  ως αφετηρία τα 100 ευρώ ίσως και χαμηλότερα.
Η απόσταση …ασφαλείας που χωρίζει τους καταναλωτές της ΔΕΗ από τους καταναλωτές των  ιδιωτών  προμηθευτών δημιουργεί στην πράξη έναν άνισο ανταγωνισμό,  ο οποίος μπορεί να καθυστερήσει στην ουσία την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δηλαδή στη μετακίνηση των καταναλωτών.
Στέλεχος εταιρείας παρόχου  ηλεκτρικής ενέργειας αναγνωρίζει ότι τα ανταγωνιστικά τιμολόγια που προσφέρονται οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στις μηδαμινές  επισφάλειες.
Στο ενδεχόμενο όμως να εισέλθει σημαντικός αριθμός κακοπληρωτών στο πελατολόγιο ενός ιδιώτη παρόχου θα πρόκειται για πραγματική απειλή, επισημαίνει, ο ίδιος.
Η ΡΑΕ που είναι και ο ρυθμιστής  της αγοράς ενέργειας δεν έχει βάλει κανόνες στο «παιχνίδι» για το ύψος της οφειλής που πρέπει να γίνεται η διακοπή ρεύματος.
Ανάμεσα  στους πλέον «σκληρούς» στη λίστα των ιδιωτών παρόχων, σύμφωνα  με πληροφορίες εμφανίζεται η Elpedison, η οποία  να σημειωθεί βρίσκεται με ισχυρό πελατολόγιο καθώς ξεπερνά τους 50.000 καταναλωτές.
Είναι εύλογο λοιπόν να πέρασαν το «κόσκινο» επιλογής της εταιρείας ή πρόκειται για συγκυριακές συνθήκες οι οποίες στη συνέχεια εξομαλύνθηκαν.
Πάντως οι ίδιοι οι άνθρωποι της Elpedison ομολογούν ότι έχουν χάσει επαγγελματικούς πελάτες που επέστρεψαν στην ΔΕΗ.
Τα στάνταρ που θέτουν οι εταιρείες είναι υψηλά πριν δοθεί η τελική έγκριση αποδοχής του αιτήματος ενός καταναλωτή που θέλει να φύγει από τη ΔΕΗ.
Στη λίστα υψηλού κινδύνου είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι πολύ εύκολα μπορεί να ρίξουν φέσι όταν η επιχείρηση δεν πάει καλά.
Έτσι  η αγορά της ενέργειας θα κινηθεί έχοντας στο επίκεντρο τον οικιακό καταναλωτή ο οποίος υπερτερεί αριθμητικά έναντι των επαγγελματιών.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης