Διεθνή

Σε κοινοπραξία επενδυτικών κεφαλαίων του Κατάρ και της Glencore το 19,5% της Rosneft

tags :
Σε κοινοπραξία επενδυτικών κεφαλαίων του Κατάρ και της Glencore το 19,5% της Rosneft
Στα 10,5 δις. ευρώ το τίμημα της ιδιωτικοποίησης του ρωσικού κολοσσού
Στη κοινοπραξία των επενδυτικών κεφαλαίων του Κατάρ και της Glencore μεταβιβάστηκε το 19,5 % του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Το τίμημα για τη πώληση των μετοχών της Rosneft ανήλθε στα 10,5 δις. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον CEO της Rosneft Igor Sechin, η τιμή πώλησης των μετοχών της επιχείρησης ήταν η υψηλότερη δυνατή που θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κρεμλίνο με τον κ. Sechin δήλωσε πως η ρωσική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κατέχει το  μερίδιο ελέγχου στο πετρελαϊκό κολοσσό.
Επιπλέον, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή για την σταδιακή μετατροπή των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση της  Rosneft σε ρούβλια ώστε να αποφευχθούν τυχόν διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε, επίσης, πως η ιδιωτικοποίηση της Rosneft είναι η μεγαλύτερη συμφωνία του 2016 στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Για την πώληση του 19,5% της Rosneft η ρωσική κυβέρνηση είχε διαπραγματεύσεις με περισσότερους από 30 δυνητικούς επενδυτές απ’ ολόκληρο τον κόσμο, επιλέγοντας τελικά να πουλήσει το εν λόγω μερίδιο στην κοινοπραξία που συνέστησαν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και ο οίκος Glencore.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης