Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια Τουρκίας να φοβίσει τους κολοσσούς στην ΑΟΖ

Προσπάθεια Τουρκίας να φοβίσει τους κολοσσούς στην ΑΟΖ
Το νότιο  όριο της παράτυπης τουρκικής Navtex, πλησιάζει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» από το Saipem 12000 για λογαριασμό της ΕΝΙ
Συνεχίζει και εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία, προφανώς όχι μόνο στο πλαίσιο της τακτικής της για αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, του FIR Λευκωσίας, αλλά και την Περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, αλλά και σε μια προσπάθεια να «φοβίσει τους διεθνείς κολοσσούς – εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα:  


1. Με την παράτυπη Navtex 142/18 «δεσμεύουν» όλη την περιοχή δυτικά, νότια και ανατολικά της Κύπρου για «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής» από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Αφορά σε έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της Περιοχής Ευθύνης (FIR) και καλύπτει μέρος των τεμαχίων 1 και 3, σχεδόν ολόκληρα τα τεμάχια 6,7και 8 και ολόκληρα τα τεμάχια 3 και 13 ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νότιο  όριο της παράτυπης τουρκικής Navtex, πλησιάζει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» από το Saipem 12000 για λογαριασμό της ΕΝΙ. Η Navtex αφορά περίοδο που ξεκινά από σήμερα και συνεχίζεται μέχρι και την Δευτέρα. Επίσης, επικαλύπτει την περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά», προς τον οποίο αναμένεται να μετακινηθεί το Saipem 12000 προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

2. Με ΝΟΤΑΜ – για την οποία έχει εκδοθεί αντι-ΝΟΤΑΜ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία εξάγγειλε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε υψόμετρο μεταξύ 16.000 και 28.000 πόδια – υψόμετρα που επηρεάζουν σημαντικά την κανονική ροή πτήσεων κυρίως από και προς το Ισραήλ, που ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Η άσκηση προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί σε περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου.

3. Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία μέχρι και τον Μάρτιο για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», το οποίο να σημειωθεί ότι εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή.

4. Περιοχή του Πενταδακτύλου, που δεσμεύτηκε επίσης με παράτυπη NOTAM από την Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως αναφέρεται.


Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης