Διεθνή

Συμφωνία Ρωσίας και Αργεντινής για την παραγωγή ουρανίου

Συμφωνία Ρωσίας και Αργεντινής για την παραγωγή ουρανίου
Η Αργεντινή επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, η οποία εξαρτάται από το ουράνιο, προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό της έλλειμμα
Η Αργεντινή και η Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της εξερεύνησης και παραγωγής ουρανίου στη χώρα της Νότιας Αμερικής γεγονός που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επενδύσεις 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής την Τρίτη 23/1/2018.
Η συμφωνία σφραγίστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου της Αργεντινής Mauricio Macri στη Μόσχα. Υπογράφηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Jorge Faurie, διευθύνοντα σύμβουλο της Ομάδας Ουρανίου της Ρωσίας και επικεφαλής της εταιρείας UrAmerica Ltd με έδρα το Λονδίνο, που ασχολείται με το ουράνιο στην Αργεντινή και την Παραγουάη.
Η Αργεντινή επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, η οποία εξαρτάται από το ουράνιο, προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό της έλλειμμα. Σε κοινή δήλωση με τον Macri, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  ανακοίνωσε ότι η κρατική πυρηνική υπηρεσία Rosatom πρότεινε την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Αργεντινή.
Η οικονομία της Λατινικής Αμερικής παράγει ήδη το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας με τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες βαρέως ύδατος.
 Η χώρα σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με κόστος 13 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρηματοδοτείται από κινεζικές οργανώσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο στόχος της συμφωνίας ήταν να επιτευχθεί "εθνική αυτάρκεια στο ουράνιο".
Το Uranium One, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της Rosatom, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης