Τελευταία Νέα
Commodities

ΙΕΑ: Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί περαιτέρω το 2018

ΙΕΑ: Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί περαιτέρω το 2018
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενδέχεται να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ
Σε πιθανή ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2018 ενδέχεται να προσχωρήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), όπως ανακοίνωσε σήμερα (23/1) λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσής για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου το 2018.
Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την ετήσια άνοδο να ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις των 1,1 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωγής.
Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός δεν προδιόρισε την ακριβή άνοδο που αναμένει να σημειωθεί στην παραγωγή των ΗΠΑ, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία, θέτοντας μάλιστα σοβαρή υποψηφιότητα να ξεπεράσει ακόμα και τη Ρωσία μέσα στο στρέχον έτος.
Στον αντίποδα, επί τα χείρω αναθεώρηση αναμένεται να υπάρξει στην παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, με τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο του 2017 να είναι μειωμένες κατά 490 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 1,61 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.
«Είναι εύκολο να υποθέσουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί, αλλά δε μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό θα συμβεί αυτό, ενώ εάν η παραγωγή και οι εξαγωγές υποχωρήσουν περαιτέρω, άλλοι παραγωγοί με την ευελιξία του να παραδίδουν πετρέλαιο παρόμοιας ποιότητας με της Βενεζουέλας, θα μπορούσαν να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες στην έκθεσή του ο IEA.
Αναφορικά με την παραγωγή στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός ανέφερε ότι «αντιδρά στις αυξανόμενες τιμές και στην παρούσα έκθεση αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για την άνοδο της παραγωγής αργού κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το 2018, έναντι 870 χιλ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «είναι πιθανό πολύ σύντομα η αμερικανική παραγωγή αργού να ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και να αναταγωνιστεί επίσης και την παραγωγή της Ρωσίας».
Παράλληλα, τονίζει ότι «για το 2018 παρατηρούμε ανάπτυξη της τάξεως των 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ένας συντηριτικός αριθμός που λαμβάνει υπόψην την υγιή παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ότι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση σε κάποιο βαθμό».
«Εάν οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία διατηρήσουν τις περικοπές, τότε η αγορά είναι πιθανό να εξισορροπηθεί για το σύνολο του έτους, με το πρώτο εξάμηνο να σημειώνεται μέτρο πλεόνασμα, και το δεύτερο εξάμηνο να σημειώνεται μέτριο έλλειμμα», καταλήγει ο ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης