Ενέργεια

Για ένα έτος η ισχύς των προσωρινών ΑΔΙ – Εν αναμονή της έγκρισης της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν

Για ένα έτος η ισχύς των προσωρινών ΑΔΙ – Εν αναμονή της έγκρισης της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν
Ο νέος μηχανισμός καθιερώνει τη διενέργεια δημοπρασίας για την απόκτηση του δικαιώματος παροχής ευέλικτης ισχύος στο ενεργειακό σύστημα της χώρας
Κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά την ελληνική πρόταση για το νέο Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος, δηλαδή τα λεγόμενα προσωρινά ΑΔΙ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο βρίσκεται στη φάση της προκοινοποίησης του Μηχανισμού στην Κομισιόν, ώστε μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις να γίνει η έγκριση του μηχανισμού έως το Μάρτιο όπως προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο νέος μηχανισμός που όπως όλα δείχνουν θα ισχύσει για ένα έτος από την έγκρισή του, καθιερώνει ανταγωνιστικές διαδικασίες, δηλαδή τη διενέργεια δημοπρασίας για την απόκτηση του δικαιώματος παροχής ευέλικτης ισχύος στο σύστημα.

Αντιδράσεις για το τίμημα

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι το ανώτατο τίμημα αποζημίωσης από το οποίο θα ξεκινούν οι μειοδοτικές δημοπρασίες.
Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της ΡΑΕ αυτό θα πρέπει να είναι τα 25.000 ευρώ ανά MW, πρόταση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ηλεκτροπαραγωγών δεδομένου ότι ο προηγούμενος μηχανισμός που έληξε τον Απρίλιο του 2017 καθόριζε ως εύλογο τίμημα τα 45.000 ευρώ ανά MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ελληνική πρόταση τελικώς επιλέγει την μέση οδό με το ανώτατο τίμημα να ορίζεται κοντά στα 40.000 ευρώ ανά MW. 
Τέλος, ένα ακόμη επίδικο της υπόθεσης είναι η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ στο μηχανισμό.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της ΡΑΕ, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα συμμετέχουν με 1000 MW.
Ωστόσο, η τελική πρόταση φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει 750 MW υδροηλεκτρικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης