Αναλύσεις

Η τέταρτη αξιολόγηση έρχεται με νέα προαπαιτούμενα και λήψη σκληρών μέτρων

Η τέταρτη αξιολόγηση έρχεται με νέα προαπαιτούμενα και λήψη σκληρών μέτρων
Μία σειρά νέων μέτρων θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η 4η αξιολόγηση, όπως αποδεικνύουν επίσημα έγγραφα
Έτοιμη για λήψη νέων μέτρων κυρίως φορολογικού χαρακτήρα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, βάσει τόσο της έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν όσο και του επικαιροποιημένου μνημονίου που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν πλήρη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα 5 νησιά του Αιγαίου, πιθανή νέα μείωση του αφορολόγητου εάν κριθεί απαραίτητο αλλά και αποκρατικοποιήσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συμπληρωματικό - επικαιροποιημένο μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου (η οποία έχει ορισθεί για το 2019) μπορεί να εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2018, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από το ΔΝΤ.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα «σφιχτό» και αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων, με δεδομένο ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως η 4η αξιολόγηση πριν να υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Ως εκ τούτου οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικές τόσο για την ίδια όσο φυσικά και για τους πολίτες που θα τις υποστούν.
Παράλληλα στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν καθίσταται φανερό ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της δεν είναι τόσο αισιόδοξες όσο αυτές της κυβέρνησης, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 τοποθετείται στο 1,6%.
Στα θετικά σαφώς η εκτίμηση για μείωση της ανεργίας στο 21,7% για το 2017, στο 20,1% το 2018, στο 18,4% το 2019, στο 16,8% το 2020 και στο 15,5% το 2021.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης