Αναλύσεις

Eurogroup: Σύνδεση της δόσης με e-πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις - Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

tags :
Eurogroup: Σύνδεση της δόσης με e-πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις - Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
Σε δύο υπό-δόσεις θα εκταμιευθεί το ποσό των 6,7 δισ. ευρώ
Αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηρισθεί η ανακοίνωση του Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς από τη μία πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσορίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει, αλλά από την άλλη ζητούν την πλήρη εκπλήρωση των προαπαιτουμένων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα... ευγενείς προς την Ελλάδα εμφανίστηκαν τόσο ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno όσο και ο Επίτροπο Moscovici αλλά και ο επικεφαλής του ESM, Regling.
Ο κ. Centeno τόνισε ότι «καλωσορίζουμε την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτουμενων από την ελληνική πλευρά.
Ευελπιστούμε ότι όσα έχουν απομείνει θα εκπληρωθουν εντός των επόμενων εβδομάδων», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές εκφράσεις περί των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαό.
Επεσήμανε ακόμη ότι αφού ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Φρόντισε να προσθέσει ότι ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η Ελλάδα να έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Παράλληλα ο κ. Centeno ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το τι μπορεί να συμβεί μετά το πέρας του προγράμματος της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018.
Για μία ακόμη φορά περισσότερο ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο κ. Moscovici, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί τους πάντες - κυβέρνηση και πολίτες - για τις προσπάθειές τους και να τονίσει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι κάτι που το επιθυμεί όλη η Ευρώπη.
Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκπληρωθεί 99 από τα 110 προαπαιτούμενα και χαρακτήρισε αυτήν την διαδικασία ως «ένα εντυπωσιακό επίτευγμα των ελληνικών αρχών».
Εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τα πάντα εγκαίρως, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο και κατόρθωσε να ξαφνιάσει τους πάντες, ιδιαίτερα εξαιτίας της «ήρεμης» πορείας που ακολούθησε η διαδικασία της γ' αξιολόγησης.
Λίγο πιο τεχνική γλώσσα, κάτι που άλλωστε πράττει πάντα, χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του ESM, Regling, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρώτο μέρος της δόσης θα δοθεί στο β' δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ το υπόλοιπο τον Απρίλιο του 2018.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis σε δήλωσή του ανέφερε "θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την καλή δουλειά.
Αναμένω αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για ολοκλήρωση όλων των μέτρων γ' αξιολόγησης, μπορούμε να επικεντρωθούμε τώρα στα τελικά στάδια του προγράμματος.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης