Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η συμφωνία ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο θα επανεξεταστεί στα τέλη του α΄ 6μηνου 2018

Ρωσία: Η συμφωνία ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο θα επανεξεταστεί στα τέλη του α΄ 6μηνου 2018
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Arkady Dvorkovich, εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ξανά
Περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2018 αναμένεται να επανεξεταστεί η πορεία της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, όπως ανέφερε σήμερα (19/1) ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Arkady Dvorkovich.
Συγκεκριμένα, ο Dvorkovich τόνισε ότι η απόφαση σχετικά με τις προκοπές στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου «θα μπορούσε να ληφθεί κατά τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού», διευκρινίζοντας ότι η ακριβής περίοδος θα καθοριστεί μόλις καταστεί σαφές πόσο βιοώσιμη είναι η σημερινή τάση στην αγορά πετρελαίου.
Μάλιστα, ο ρώσος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες άγγιξαν τα ανώτερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014 κατά την τρέχουσαν εβδομάδα, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ξανά μέσα στο προσεχές διάστημα.
Οι δηλώσεις του Dvorkovich έρχονται λίγη ώρα μετά την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος τόνισε ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ ενδέχεται να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και να ανταγωνιστεί τη Ρωσία κατά το τρέχον έτος.
«Η παραγωγή στις ΗΠΑ αντιδρά στις αυξανόμενες τιμές και στην παρούσα έκθεση αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για την άνοδο της παραγωγής αργού κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το 2018, έναντι 870 χιλ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως», τονίζει μεταξύ άλλων ο IEA, προσθέτοντας ότι η συνολική παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρέχον έτος.
«Εάν οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία διατηρήσουν τις περικοπές, τότε η αγορά είναι πιθανό να εξισορροπηθεί για το σύνολο του έτους, με το πρώτο εξάμηνο να σημειώνεται μέτρο πλεόνασμα, και το δεύτερο εξάμηνο να σημειώνεται μέτριο έλλειμμα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Οργανισμού, ο οποίος αμφισβητεί το κατά πόσο οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στις τρέχουσες τιμές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
«Το εάν οι πρόσφατη άνοδος των τιμών έχει φτάσει στο όριό της ή όχι, καθώς και το εάν τα 70 δολ. ανά βαρέλι θεωρούνται υπερβολικά, αναμένεται να φανούν στην πορεία», καταλήγη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης