Εξοικονομώ

Οικονομικό όφελος έως και 50% από την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση

Οικονομικό όφελος έως και 50% από την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση
Στην ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο θερμαίνεται με την χρήση θερμικών καλωδίων, που θερμαίνονται καθώς διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα και θερμαίνουν έτσι το δάπεδο
Ενδοδαπέδια θέρμανση ονομάζουμε την εγκατάσταση θέρμανσης που αποδίδει την ενέργεια σε έναν χώρο θερμαίνοντας το δάπεδο του χώρου.
Η θέρμανση από το δάπεδο πλεονεκτεί σε σχέση με άλλα συστήματα θέρμανσης (καλοριφέρ, fan coils κ.λ.π.) γιατί θερμαίνει τον χώρο ομοιόμορφα, χωρίς κίνηση του αέρα και με την καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας, αφού στην ενδοδαπέδια θέρμανση υψηλότερη θερμοκρασία έχει το δάπεδο, το σημείο δηλαδή που την χρειαζόμαστε, για να μας κρατάει ζεστά τα πόδια, και χαμηλότερη θερμοκρασία στην οροφή (εκεί που έτσι κι αλλιώς δεν μας ενδιαφέρει).
Η θέρμανση του δαπέδου μπορεί να γίνει με δύο κυρίως τρόπους, είτε ηλεκτρικά είτε με χρήση θερμού νερού.
Στην σημερινή ενότητα, θα εξεταστεί αναλυτικά η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση και προσεχώς θα ακολουθήσουν αναλύσεις για τα υπόλοιπα είδη της ενδαπέδιας θέρμανσης.
Ειδικότερα, στην ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο θερμαίνεται με την χρήση θερμικών καλωδίων, που θερμαίνονται καθώς διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα και θερμαίνουν έτσι το δάπεδο.

To worldenergynews.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον τεχνικό διευθυντή της Αέναος κ. Γρηγόρη Μοναχό, ο οποίος μας γνωστοποίησε ότι το κόστος κατασκευής μιας εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να κυμανθεί από τα 35 €/m2 και να φτάσει μέχρι και τα 70€/m2 ανάλογα με τον τύπο της ενδοδαπέδιας, της μάρκας των υλικών και τα παρελκόμενα του συλλέκτη (παροχόμετρα, ρυθμιστικές βάνες, θερμόμετρα επιστροφής κ.λ.π.)
Η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει προφανώς μεγαλύτερο κόστος από την κλασσική, όχι όμως τόσο μεγάλο όσο ίσως φανταζόμαστε.
Για ένα σπίτι π.χ. 100m2 (με 85m2 καθαρή διάστρωση αφού αφαιρεθούν οι ντουλάπες, η κουζίνα κ.λ.π.), το κόστος κατασκευής μιας ενδοδαπέδιας θέρμανσης θα είναι περίπου 3.400 ευρώ (χωρίς το θερμομπετό), ενώ το κόστος μιας κλασσικής εγκατάστασης θέρμανσης με π.χ. 7 σώματα θα είναι περίπου 2.000 ευρώ (χωρίς το γκρό μπετό).


Το υψηλότερο κόστος (σε σχέση με μια κλασσική θέρμανση με σώματα) είναι το μοναδικό μειονέκτημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η οποία παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα:

· Υψηλό επίπεδο άνεσης - άριστη κατανομή της θερμοκρασίας,
· Είναι υγιεινή - Δεν δημιουργεί ενοχλητικά ρεύματα αέρα
· Δεν καταλαμβάνει χώρο
· Είναι πιο οικονομική
Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί τουλάχιστον 7% πιο οικονομικά σε σχέση με την κλασσική, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αγγίξει και το 50%.

Το όφελος αυτό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του χώρου μας, την εγκατάσταση παραγωγής θερμότητας και :

· Είναι μεγαλύτερο σε καλά μονωμένους χώρους, τους οποίους η ενδοδαπέδια μπορεί να θερμάνει με νερό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας (αυξάνοντας έτσι την απόδοση του συστήματος θέρμανσης).
· Είναι μεγαλύτερο σε κατοικίες με εσωτερικό κλιμακοστάσιο όπου η κλασσική θέρμανση με καλοριφέρ δεν λειτουργεί καλά μιας και ο ζεστός αέρας ανεβαίνει μέσω του κλιμακοστασίου επάνω και απαιτείται περισσότερη ενέργεια και υψηλή θερμοκρασία για να ζεσταθεί ο κάτω χώρος.
· Είναι μεγαλύτερο σε ψηλοτάβανους χώρους (αεροδρόμια, αίθουσες συνεδριάσεων, χώροι άθλησης, μεγάλα λόμπυ κ.λ.π. αφού η ενδοδαπέδια θερμαίνει μέχρι το ύψος των 2 μέτρων δίχως να θερμαίνει και χωρίς λόγο την οροφή.
· Είναι μεγαλύτερο στις εγκαταστάσεις με αντλία θερμότητας, αφού η αντλία θερμότητας λειτουργεί συνεχώς σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού και συνεπώς στον μέγιστο βαθμό απόδοσης της.

Συνοψίζοντας, θα έλεγε κανείς ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι το ιδανικό σύστημα θέρμανσης, που μας χαρίζει άριστο επίπεδο άνεσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας και γι αυτόν τον λόγο, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν την ενδοδαπέδια θέρμανση για να θερμάνουν τον χώρο τους.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης