Αναλύσεις

Ανάπτυξη 2,8% - 2,9% "βλέπει" η UBS για την Ελλάδα το 2018 -2019

tags :
Ανάπτυξη 2,8% - 2,9%
Η UBS εκτμά ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει επιτυχώς τους όρους της τρίτης αξιολόγησης και θα λάβει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους
Θετική προβλέψεις  για την Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, διατηρεί η UBS σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές το 2018-19.
Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,8-2,9% το 2018-19.
Η UBS εκτμά ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει επιτυχώς τους όρους της τρίτης αξιολόγησης και θα λάβει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τις οδηγίες του Eurogroup το Μάιο του 2016.
Σύμφωνα με την τράπεζα η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να αντανακλά κάποια αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και, κυρίως, αναζωογόνηση των επενδυτικών δαπανών. Η κατανάλωση των νοικοκυριών πρέπει να επωφεληθεί από  την αύξηση της απασχόλησης ενώ  αύξηση των ονομαστικών μισθών θα πρέπει επίσης να αρχίσει να αποφέρει κέρδη.
Τρεις είναι οι πιθανές πηγές για μια σταθερή αύξηση των σταθερών επενδύσεων:
 α) τα κονδύλια της ΕΕ και τις δημόσιες δαπάνες,
 β) βελτίωση της δυναμικής των πιστώσεων · και
 γ) Εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και ροές ιδιωτικοποιήσεων.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι σε θέση να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος διάσωση εκτιμά η UBS.
 Τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους στόχους, παρά το έλλειμμα εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προβλέπει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 2,2% του ΑΕΠ το 2017 (σχέδιο προϋπολογισμού 2018), το οποίο είναι υψηλότερο από το στόχο του προγράμματος του 1,75% του ΑΕΠ.
Η τράπεζα εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση έχει επίσης μειώσει τις καθυστερήσεις τον Σεπτέμβριο (συμπεριλαμβανομένων των καθυστερημένων επιστροφών φόρου) κατά 1,5 δισ. ευρώ σε 4,5 δισ. ευρώ (5,2 δισ. Ευρώ τον Ιανουάριο του 2017).
Αυτό επέτρεψε στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει τα υπόλοιπα 0,8 δισ. Ευρώ από τη δεύτερη δόση αναθεώρησης - λαμβάνοντας τη συνολική εκταμίευση σε 40,2 δισ. Ευρώ στην τρίτη διάσωση.
Όσον αφορά τις πιθανές εξελίξεις μετά το πρόγραμμα, η τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανόν είτε να λάβει προληπτική πιστωτική γραμμή είτε να προχωρήσει σε μια "καθαρή έξοδο" (αν και με όρους που συνδέονται με περαιτέρω χρέη).
Α κόμη και ελλείψει πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, οι οριακές βελτιώσεις των μακροοικονομικών μεγεθών αρκούν για να παραμείνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κάτω από το όριο αναφοράς 20% που ορίστηκε από το eurogroup, ενώ το δημόσιο χρέος θα πρέπει να παραμείνει σε φθίνουσα πορεία.
Υπό το πρίσμα αυτό σύμφωνα με την UBS, το ζήτημα της επιλεξιμότητας της Ελλάδας ως QE,   γίνεται μάλλον αμφισβητούμενο, καθώς οι αγορές είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στην υποκείμενη μακρομετρική εξομάλυνση ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης