Διεθνή

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τον Erdogan τα επισφαλή δάνεια των Τουρκικών τραπεζών

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τον Erdogan τα επισφαλή δάνεια των Τουρκικών τραπεζών
Τα επισφαλή δάνεια έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών
Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται τα επισφαλή δάνεια των Τουρκικών τραπεζών για τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ζήτησε μεν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τα επιτόκια, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του δανεισμού, ωστόσο η διολίσθηση της τουρκικής λίρας από τη μία πλευρά και ο δανεισμός των τουρκικών τραπεζών σε δολάριο από την άλλη, έχουν γίνει θηλιά για τις τελευταίες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επισημαίνει, ότι η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 18% το τρέχον έτος, πτώση που αποτελεί την Τρίτη χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές μετά απ’ αυτές των νομισμάτων της Αργεντινής και του Μεξικού, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο για τις τουρκικές επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν το χρέος τους σε ξένο νόμισμα και που φέρνει με τη σειρά του σε πολύ δύσκολη θέση τις τουρκικές τράπεζες.
Τα επισφαλή δάνεια έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών, με κάποιες τράπεζες όπως η Akbank TAS και Turk Ekonomi Bankasi AS και μια θυγατρική της Γαλλικής BNP Paribas να αναφέρουν ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 30% τα επισφαλή δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για τις τουρκικές τράπεζες όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι ο δανεισμός πολλών επιχειρήσεων σε δολάριο.
Με το αμερικανικό νόμισμα να έχει φθάσει σε υψηλό 14 ετών και την τουρκική λίρα να διολισθαίνει, το αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς τους δανειολήπτες να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής μας χώρας να βρίσκονται εκτεθειμένα.
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της μεγαλύτερης τουρκικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Turkcell, η οποία δεν πλήρωσε την δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα δάνειο συνολικού ύψους 4,75 δισ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης