Αναλύσεις

Nimetz: Μη ρεαλιστική λύση χωρίς το συνθετικό Μακεδονία

Nimetz: Μη ρεαλιστική λύση χωρίς το συνθετικό Μακεδονία
Προς το συμφέρον και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας
Χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής με τους πρέσβεις της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, Vasko Naumovski για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Επεσήμανε ότι είναι θετικό και για τις δύο χώρες να υπάρξει επίλυση του θέματος.
«Είναι προς το εθνικό συμφέρον των δύο χωρών να επιλυθεί το ζήτημα.
Είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.
Θεωρώ ότι τόσο οι δύο χώρες όσο και η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες.
Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το γεγονός ότι η διαμάχη διαρκεί 25 χρόνια έχει δημιουργήσει ακόμη και παράλογες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Εξήγησε ότι κατέθεσε τις προτάσεις στους πρεσβευτές των δύο πλευρών, οι οποίοι θα πρέπει να τις συζητήσουν με τις κυβερνήσεις τους και αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες ήταν αυτός.
Προσέθεσε ακόμη ότι  «γνωρίζουμε ότι είναι μία αντίθεση που διαρκεί 25 χρόνια.
Η κατάσταση μοιάζει καλύτερη αυτή τη φορά.
Η κατάσταση είναι διαφορετική και οι συμμετέχοντες είναι διαφορετικοί.
Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα».
Όπως ανέφερε στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές μεταξύ των δύο χωρών – πιθανότητα σε ανώτατο επίπεδο – με τον ίδιο και την «ομάδα» του να βρίσκεται σε επαφή και να αναμένει ούτως ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να προσφέρει την βοήθειά του.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δεν είναι αντικειμενικός στο όλο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δικός του στόχος είναι μόνο να λυθεί ένα πρόβλημα που χρονίζει.
Σημειώνεται ότι ο κ. Nimetz ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός το τελευταίο διάστημα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Nimetz υποστήριξε ότι θα καταθέσει πρόταση που θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.
«Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση.
Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία.
Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση.
Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.
Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι.
Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο.
Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
«Τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα, ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή» είπε ο Nimetz, τονίζοντας πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο».
«Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.
Στα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Nimetz.

Αμανατίδης: Ήδη 140 κράτη αποκαλούν Δημοκρατία της Μακεδονίας την ΠΓΔΜ – Στόχος μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων

Την θέση πως ήδη 140 κράτη αποκαλούν Δημοκρατία της Μακεδονίας την ΠΓΔΜ διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό M. Nimetz, ο οποίος υποστήριξε πως θα καταθέσει νέα πρόταση, αλλά ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ρεαλιστές, φωτογραφίζοντας λύση για το θέμα της ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αμανατίδης υπενθύμισε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων – δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό – και παράλληλα απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων
«Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της» είπε ο κ.Αμανατίδης, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τα περί δημοψηφίσματος που υπονόησε μέσω άρθρου του στον Τύπο ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.
Όπως τόνισε ο κ.Αμανατίδης, στο άρθρο του ο κ.Καμμένος δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη δημοψήφισμα ενώ υπογράμμισε πως από τις δηλώσεις Καμμένου κρατά την εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τη δέσμευσή του ότι θα δεχτεί λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και απολαμβάνει ευρεία συναίνεση.

Κατρούγκαλος: Είμαι αισιόδοξος για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – Δεν είναι όμως δεδομένο

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος επεσήμανε πως ναι μεν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» και ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη υπό τον Matthew Nimetz, ο κ.Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η διαδικασία στη Ν. Υόρκη, καθώς όπως είπε, «είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών».
«Ακριβώς, όμως, επειδή έχει αυτή την ιστορική πορεία πολλών ετών, πρέπει να αναζωογονείται ανά διαστήματα και ειδικά όταν κάποιος επιδιώκει λύση, όπως εμείς επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή.
Η προσπάθειά μας είναι σε όλους τους στίβους.
Δεν έχουμε μόνο τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχουμε και την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.
Έχω την αισιοδοξία, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο ότι - δεν είναι δεδομένο ότι θα βρούμε λύση - φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, που δεν ακολουθεί την ακραία εθνικιστική τακτική των τελευταίων ετών, αλλά και από τη δική μας τη στάση, γιατί είμαστε μία κυβέρνηση εναντίον της αδράνειας, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή η πολιτική του να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος» υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία ενός Σέρβου ηγέτη στο Κόσοβο, επιβάλλουν την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ.
«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής και διεθνούς προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων.
Η γειτονική χώρα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με εμάς και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, αντιστοίχως, όμως, κι εμείς έχουμε παρόμοιο συμφέρον να μην έχουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης