Αναλύσεις

Σήμερα 17/1 οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ στη Ν. Υόρκη

Σήμερα 17/1 οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ στη Ν. Υόρκη
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί στη Ν. Υόρκη με τους πρέσβεις της Αθήνας και των Σκοπίων
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι διαπραγματεύσεις που θα έχουν στη Ν. Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz με τους πρέσβεις της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, Vasko Naumovski για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Από αυτές τις διαπραγματεύσεις, τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι αλλά και τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν, θα φανεί αν πράγματι έχει γίνει πρόοδος στο εν λόγω ζήτημα και αν οι δύο πλευρές μπορούν πράγματι να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επισημαίνει και αυτός με τη σειρά του ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Nimetz υποστήριξε ότι θα καταθέσει πρόταση που θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.
«Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση.
Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία.
Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση.
Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.
Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι.
Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο.
Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
«Τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα, ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή» είπε ο Nimetz, τονίζοντας πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο».
«Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.
Στα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Nimetz.

Αμανατίδης: Ήδη 140 κράτη αποκαλούν Δημοκρατία της Μακεδονίας την ΠΓΔΜ – Στόχος μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων

Την θέση πως ήδη 140 κράτη αποκαλούν Δημοκρατία της Μακεδονίας την ΠΓΔΜ διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό M. Nimetz, ο οποίος υποστήριξε πως θα καταθέσει νέα πρόταση, αλλά ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ρεαλιστές, φωτογραφίζοντας λύση για το θέμα της ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αμανατίδης υπενθύμισε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων – δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό – και παράλληλα απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων
«Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της» είπε ο κ.Αμανατίδης, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τα περί δημοψηφίσματος που υπονόησε μέσω άρθρου του στον Τύπο ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.
Όπως τόνισε ο κ.Αμανατίδης, στο άρθρο του ο κ.Καμμένος δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη δημοψήφισμα ενώ υπογράμμισε πως από τις δηλώσεις Καμμένου κρατά την εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τη δέσμευσή του ότι θα δεχτεί λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και απολαμβάνει ευρεία συναίνεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης