Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα ζήτησε ο Τσίπρας στην Λευκωσία

Λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα ζήτησε ο Τσίπρας στην Λευκωσία
Ανασταστιάδης και Τσίπρας βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στις 28/1/2018
 «Πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.
Όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος.
Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η Ιορδανία φιλοξενεί 1.500.000 πρόσφυγες ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος «σηκώνουν μεγάλο βάρος προσφυγικών ροών για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Συνομιλήσαμε για το Μεσανατολικό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στην επανέναρξη συνομιλιών για λύση δύο κρατών, όπου το Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, στη βάση των συνόρων του ’67»,  πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ν.Αναστασιάδης: Προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνει τους δεσμούς των τριών χωρών. Υιοθετήσαμε την κοινή διακήρυξη που αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος και των προτεραιοτήτων που θέτουμε», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι: «Η πλευρά μας παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ».
«Στηρίζουμε την αναβίωση ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση στηρίζουμε την Ιορδανία που επιδεικνύει πολιτική υπευθυνότητα και ευαισθησία», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας για την διαπραγμάτευση του Κυπριακού  μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.
 
Αμπντάλα: Εντείνουμε τις προσπάθειες για το προσφυγικό

«Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.
«Σήμερα συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η συνέχιση της προσπάθειας για λύση στο Κυπριακό», συμπλήρωσε ο Ιορδανός μονάρχης.
«Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει καμία δίκαια λύση αν δεν λυθεί το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης», τόνισε ο Ιορδανός βασιλιάς, εκφράζοντας την ελπίδα «η ΕΕ να συμβάλλει στις προσπάθειες.
Καταλήγοντας ο βασιλιάς της Ιορδανίας πρόσθεσε ότι «πλαισιώνουμε τις προσπάθειες ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε όλο τον κόσμο και εσείς θα βοηθήσετε να αναδειχθούν στην ΕΕ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία».
Πηγή:EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης