Χαμηλότερο μέχρι και 35% το κόστος θέρμανσης της κατοικίας με τη χρήση φυσικού αερίου

Χαμηλότερο μέχρι και 35% το κόστος θέρμανσης της κατοικίας με τη χρήση φυσικού αερίου
Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιομηχανία, από τους επαγγελματίες και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, όσο και στο σπίτι
Ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να τοποθετήσουν φυσικό αέριο στην κατοικία τους, καθώς τους παρέχει ένα συνδυασμό εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας.
Η βασική του χρήση είναι η θέρμανση του σπιτιού (δηλαδή η κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικία, η θέρμανση σε μονοκατοικία, η θέρμανση μόνο σε ένα διαμέρισμα). Ταυτόχρονα όμως προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και στο μαγείρεμα (οικονομία έως και 50% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα), στο ζεστό νερό χρήσης (δηλαδή ζεστό νερό τη στιγμή που ανοίγετε τη βρύση), αλλά και στον κλιματισμό (οι ανάγκες ψύξης και θέρμανσης καλύπτονται με την ίδια συσκευή).
Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο κατά 35% ως καύσιμο για θέρμανση σε σχέση με το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.
Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιομηχανία, από τους επαγγελματίες και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, όσο και στο σπίτι.
Η οικιακή χρήση αφορά κυρίως στην κεντρική ή την ατομική θέρμανση, στο ζεστό νερό, το μαγείρεμα και τον κλιματισμό.


Τα πλεονεκτήματα κατά την οικιακή χρήση, ιδιαίτερα στη θέρμανση, προέρχονται από το γεγονός ότι ο κάθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος / οικίας μπορεί να έχει το δικό του λέβητα, τον οποίο επιλέγει πότε θα ενεργοποιήσει και πληρώνει μόνο για όσο αέριο καταναλώσει, χωρίς προκαταβολή χρημάτων.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια περισσότερο πρακτική λύση σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου.
Εξάλλου, τα τιμολόγιά του είναι συνήθως πιο φθηνά τόσο από το πετρέλαιο όσο και από το ηλεκτρικό ρεύμα, και ο καταναλωτής σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση εξοικονομεί χρήματα.
Για όσα σπίτια, όμως, δεν κάνουν χρήση φυσικού αερίου – είτε επειδή το έχουν αμελήσει αν και διέρχεται δίκτυο από την περιοχή τους είτε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (απουσία δικτύου) – το θέμα «θέρμανση» θα πρέπει αργά ή γρήγορα να ρυθμιστεί.
Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου, η λύση είναι μάλλον απλή και δεν είναι άλλη από την άμεση σύνδεση σ’ αυτό.


Επίσης, εξοικονομείται χώρος στην κατοικία, αφού δεν απαιτείται η δέσμευση χώρου για δεξαμενή πετρελαίου, δεν απαιτείται συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων, δεν προκαλείται ρύπανση και παρατείνεται η διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού.
Ακόμη, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, που χρειάζεται παραγγελίες και παραλαβές ανά τακτά διαστήματα, η ροή του αερίου είναι συνεχής.
Η χρήση φυσικού αερίου έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον.
Η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα, συμβάλλει περιορισμένα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού παράγει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο, και δεν προκαλεί όξινη βροχή, καθώς δεν περιέχει καθόλου θείο.
Συμβάλλει, λοιπόν, στην προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία έχουμε δεσμευτεί και διεθνώς ως χώρα.
Ευνοείται, επίσης, η χρήση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία γιατί αυξάνει την ενεργειακή απόδοση, μειώνει το λειτουργικό κόστος για τη διαχείριση καυσίμου, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και περιορίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ποια είναι όμως η διαδικασία για να γίνει η σύνδεση με το φυσικό αέριο;

1. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενημερωθείτε εάν το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ενεργοποιημένο στο δρόμο της κατοικίας σας ή εάν πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των επόμενων μηνών.
Τη συγκεκριμένη ενημέρωση μπορείτε να έχετε καλώντας στην ΕΔΑ που καλύπτει την περιοχή σας.

2. Εάν πράγματι το δίκτυο αερίου «περνάει» από το δρόμο σας, τότε το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση αίτησης σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου.
Η συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης γίνεται στα πλησιέστερα καταστήματα των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ΕΔΑ που καλύπτει την περιοχή σας.
Σημειώνεται ότι εάν πρόκειται για πολυκατοικία, τότε η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο απαιτεί τη συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων συνιδιοκτησίας.

3. Αφού εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου που υποβάλετε, θα πρέπει να επιλέξετε εγκαταστάτη της αρεσκείας σας, ο οποίος θα αναλάβει την εσωτερική σας εγκατάσταση.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε είτε σε αδειοδοτημένους εγκαταστάτες υδραυλικούς καυσίμου αερίου είτε
σε καταστήματα που ανήκουν στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΔΑ που σας καλύπτει.

4. Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης και η τοποθέτηση του μετρητή.
Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να πληρώσετε τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση και αφού προσκομίσετε τα αποδεικτικά πληρωμής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υπογράφετε τη σύμβαση με την ΕΔΑ.
Κατόπιν τοποθετείται ο μετρητής σε συμφωνημένη θέση με τον πελάτη.5. Μετά την τοποθέτηση του μετρητή, πραγματοποιείται η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης.
Ο εγκαταστάτης που επιλέξατε καταθέτει προς έγκριση στην ΕΔΑ τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης. Μετά την έγκριση της μελέτης ο εγκαταστάτης κατασκευάζει την εσωτερική εγκατάσταση από το μετρητή έως τα σημεία χρήσης και εγκαθιστά τις απαραίτητες συσκευές για τη χρήση του φυσικού αερίου.
Ο εγκαταστάτης υποβάλλει στην ΕΔΑ τα σχετικά έγγραφα.

6. Τελευταίο βήμα, με το οποίο ολοκληρώνεται η διαδικασία, είναι ο τελικός έλεγχος της εγκατάστασης και η ενεργοποίησή της.
Αφού ολοκληρωθεί η εσωτερική εγκατάσταση, η ΕΔΑ πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασης, ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο τήρησης της μελέτης και των προδιαγραφών των χρησιμοποιούμενων υλικών και έλεγχο αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων και εξαρτημάτων φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση του οποίου ξεκινάει η παροχή φυσικού αερίου στην κατοικία σας.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr