Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά με τη σημερινή (15/1) πρώτη δημοπρασία η νέα διετής περίοδος του μέτρου της διακοψιμότητας

Ξεκινά με τη σημερινή (15/1) πρώτη δημοπρασία η νέα διετής περίοδος του μέτρου της διακοψιμότητας
Το μέτρο θεωρείται κρίσιμο για την επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ συμβάλει στη διασφάλιση φθηνής ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Σε δυο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου του 2018, η οποία εντάσσεται στη διετή παράταση του μέτρου που εγκρίθηκε στα τέλη του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  
Συγκεκριμένα σήμερα (15/1) στις 8:00 θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της δημοπρασίας που θα κλείσει στις 16:00 και αφορά στη διάθεση 600 MW της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου 1 (ΥΔΦ 1).  
Αύριο Τρίτη (16/1), πραγματοποιείται η δεύτερη φάση της δημοπρασίας για τα φορτία τύπου 2 (ΥΔΦ 2) και για ποσότητα 450 MW.
Η δημοπρασία διενεργείται από τον ΑΔΜΗΕ και οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν στη διάθεση του Διαχειριστή τα φορτία που θα κατακυρώσουν με συγκεκριμένη τιμή στη δημοπρασία από 17 Ιανουαρίου ως 28 Φεβρουαρίου 2018.
Οι δύο τύποι φορτίων, ΥΔΦ 1 και 2, αφορούν τον χρόνο προειδοποίησης πριν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διακοψιμότητα είναι μέτρο κρίσιμο για την επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτοχρόνως συμβάλει στη διασφάλιση φθηνής ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που μέσω αυτής δίνουν τη δυνατότητα στο διαχειριστή να διακόψει την τροφοδοσία τους εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για το σύστημα.

Χαμηλότερες τιμές για τους βιομηχανικούς καταναλωτές

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για το σύστημα, να διακόπτει και να περιορίζει δραστικά την ηλεκτροδότηση στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι αμείβονται για την ισχύ που απελευθερώνουν στο σύστημα με χαμηλότερες τιμές ρεύματος και συγκεκριμένα αυτές τις οποίες πέτυχαν στη δημοπρασία.
Στο μηχανισμό της διακοψιμότητας συμμετέχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με ισχύ πάνω από 3 MW,  οι οποίες έχουν εγγραφεί στο ειδικό Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου του ΑΔΜΗΕ.
Για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θέτουν στη διάθεση του συστήματος συνάπτουν σύμβαση με τον Διαχειριστή.
Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017, αμέσως μόλις έδωσε το «πράσινο φως» η Κομισιόν, ορίζει την παράταση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και το μέτρο θα επαναξιολογηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης