Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Tι σημαίνει για την Αθήνα ο σχηματισμός κυβέρνησης Μέρκελ - Σουλτς στην Γερμανία

Tι σημαίνει για την Αθήνα ο σχηματισμός κυβέρνησης Μέρκελ - Σουλτς στην Γερμανία
Ανοδικά το ευρώ στο 1,2140 σε σχέση με το δολάριο
Μετά από 4 μήνες διαπραγματεύσεων και «ακυβερνησίας» στη Γερμανία, μπήκε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα
Ικανοποίηση προκαλεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες η επίτευξη συμφωνίας στη Γερμανία για τον Μεγάλο Συνασπισμό .
Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και «ακυβερνησίας» στη Γερμανία, μπήκε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της χώρας στη διεθνή σκηνή, ενώ είχε προκαλέσει ερωτήματα για το εάν η Angela Merkel θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.
To ευρώ κινήθηκε ανοδικά προς το 1,2140 σε σχέση με το δολάριο.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Martin Schulz να πει το «ναι» στη συγκυβέρνηση με την καγκελάριο Merkel, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία θετική εξέλιξη καθώς είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θετική η συμμετοχή του Martin Schulz στην κυβέρνηση, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακραίες φωνές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ικανοποίηση στην Αθήνα, ελπίδες για το χρέος

Η Αθήνα είχε πολλούς λόγους να επιθυμεί τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία, εν όψει της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία και η συνέχεια στη διακυβέρνηση, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς εμπόδια τα οποία ενδεχομένως να προέκυπταν από μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» με Φιλελεύθερους και Πράσινους ή από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.
Η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ καλύτερη έναντι των Φιλελεύθερων του Christian Lindner, οι οποίες είχαν υιοθετήσει σκληρές θέσεις κατά της Ελλάδας.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα προχωρήσει επιτέλους η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επίσης όσον αφορά το προσφυγικό, η Αθήνα απολαμβάνει τη στήριξη της Angela Merkel, με το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύσης και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, κόντρα στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

«Ξεπαγώνει» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις προσλαμβάνονται θετικά και από την Ευρώπη, καθώς με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα «ξεπαγώσει» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ευρωζώνη, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω της πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομίας της ΕΕ.
Merkel και Schulz στηρίζουν το όραμα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron για μια νεά Ευρώπη, το οποίο έβρισκε κάθετα αντίθετο το FDP.
Οι συντηρητικο και οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να «ενισχύσουν» και να «μεταρρυθμίσουν» την Ευρωζώνη μαζί με την Γαλλία για να την καταστήσουν περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.
«Επιθυμούμε, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, θα ενισχύσουμε αποτελεσματικά και να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη» , ώστε να είναι ικανή «να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο έγινε αποδεκτό από τις τρεις πλευρές κατά τη διάρκεια των 24ωρων διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.
Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των προσφύγων στους 200.000 ετησίως και ορίζει ότι 1.000 άνθρωποι μηνιαίως θα επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για την επανένωση των οικογενειών.
Οι προτάσεις τις οποίες συζητούν οι Ευρωπαίοι με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης,  περιλαμβάνουν την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στις χώρες - μέλη, τη θέσπιση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ.

Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης