Αναλύσεις

Το τελικό σχέδιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ οριστικοποιούν Κομισιόν και DGcomp – Ποιές παραμέτρους λαμβάνουν υπόψη

Το τελικό σχέδιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ οριστικοποιούν Κομισιόν και DGcomp – Ποιές παραμέτρους λαμβάνουν υπόψη
Η μορφή του προς πώληση χαρτοφυλακίου λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που κατά πάσα πιθανότητα θα διαχωριστεί στη λογική Βορράς - Νότος, δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί πριν τον προσεχή Μάρτιο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης από την Κομισιόν των απαντήσεων που δόθηκαν από τους περίπου 40 υποψήφιους επενδυτές στο market test που ολοκληρώθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Με δεδομένο ότι η περίοδος των εορτών ήταν στην πραγματικότητα «νεκρός» χρόνος για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μελέτη των απαντήσεων ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποβάλει ερώτημα για το πώς θα εξελιχθεί από δω και πέρα η διαδικασία δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις.
Παρά ταύτα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στη ΔΕΗ προετοιμάζονται, καθώς το χρονοδιάγραμμα θα είναι ασφυκτικό με δεδομένο ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων (Μεγαλόπολη 3 και 4 Μελίτη 1 και άδεια για τη Μελίτη 2) θα πρέπει να γίνει στις αρχές Ιουνίου.
Πάντως πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του market test καθώς και ότι η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις αυτές, θα καταλήξει στην απόφαση της για την υπόθεση, καθιστώντας τις υποχρεώσεις δεσμευτικές για τη ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εν αναμονή των αποφάσεων της DGcomp, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σε δύο "κομμάτια" το προς πώληση χαρτοφυλάκιο λιγνιτικών

Έτσι τελικώς η μορφή του προς πώληση χαρτοφυλακίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα «σπάσει» στα δυο στη λογική Βορράς - Νότος, δεν αναμένεται να είναι γνωστό παρά τον Μάρτιο.
Το γεγονός μάλιστα ότι το ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν οι 40 δυνητικοί επενδυτές δεν συνοδευόταν από κρίσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση του προς πώληση χαρτοφυλακίου, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εργαζομένων, άφησε την εντύπωση ότι τα πάντα γύρω από την πώληση είναι ανοιχτά για να διαμορφωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις και τα σχόλια των επενδυτών.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι απαντήσεις των υποψήφιων επενδυτών ως προς τη συμμετοχή τους ή όχι ήταν μάλλον επιφυλακτικές. Έθεσαν δε σειρά ερωτημάτων που συνδέονται με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και τους όρους λειτουργίας της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς.
Κυρίαρχη θέση μεταξύ των επιφυλάξεων των υποψηφίων επενδυτών  είχε το κόστος των C02 και το πώς αυτό θα διαμορφωθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ιδιαίτερα ενόψει του Clean Energy Package της Ε.Ε.

Ζητούν ξεκάθαρους όρους λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν είναι οι όροι λειτουργίας της εγχώριας αγοράς καθώς βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο αλλά και το τι θα γίνει με την παράταση των ωρών λειτουργίας των μονάδων Καρδιάς και Αμυνταίου που διαπραγματεύεται το υπουργείο Ενέργειας με την Κομισιόν.
Οι επενδυτές επεσήμαναν ακόμη τα προβλήματα τροφοδοσίας της Μελίτης δεδομένου ότι και τα τρία ορυχεία στα οποία στηρίζεται η τροφοδοσία της (Κλειδί, Λόφοι και Βεύη) είναι κλειστά.
Σε ότι αφορά τις μονάδες του Νότου Μεγαλόπολη 3 και 4, το κυριότερο ερώτημα που τέθηκε κυρίως από τους εγχώριους παίκτες που γνωρίζουν καλά την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος είναι η αδυναμία του δικτύου να μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια καθώς εκκρεμεί η κατασκευή του ΚΥΤ Πελοποννήσου.
Επισημαίνουν ακόμη τεχνικά προβλήματα λόγω των κοινών υποδομών των μονάδων με τη μονάδα του φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης που παραμένει στη ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων ο προβληματισμός είναι γενικός, καθώς δεν είναι σαφές ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις συγκεκριμένες μονάδες όπως επίσης και το τι θα γίνει με όσους εργάζονται σε υποστηρικτικές δραστηριότητες που στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, για παράδειγμα, αφορούν ολόκληρο το σταθμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης