Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επανέρχεται στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ η ρουμανική Transgaz – Στις 18/1 αποφασίζει για συνεργασία με Reganosa

Επανέρχεται στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ η ρουμανική Transgaz – Στις 18/1 αποφασίζει για συνεργασία με Reganosa
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στο κοινοπρακτικό σχήμα να συμμετάσχει και τρίτη εταιρία
Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνει η ρουμανική Transgaz το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη Regasificadora del Noroeste (Reganosa) από τη Γαλικία, για την απόκτηση του 66% του διαχειριστή του εγχώριου συστήματος μεταφοράς, καθώς στην ιστοσελίδα της είναι αναρτημένη η σχετική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 18 Ιανουαρίου 2018.
Έτσι, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης, το «πράσινο φως» της συνέλευσης θα σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι δύο εταιρείες να αποσαφηνίσουν στη συνέχεια τους όρους της συνεργασίας, που θα οδηγήσει στην κοινή υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στον διαγωνισμό.
Παράλληλα, με την υπερψήφισή της, οι μέτοχοι θα δώσουν τη δικαιοδοσία στον Ion Sterian, γενικό διευθυντή, να διαπραγματευθεί και να υπογράψει στα σχετικά έγγραφα.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως η Transgaz ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τη Reganosa αμέσως μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ πως η δεύτερη προκρίθηκε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού, μαζί με την κοινοπραξία των Snam, Enagás, Fluxys και Gasunie.
Έτσι, στην πορεία των διαπραγματεύσεων, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν MoU, στο οποίο αποτύπωσαν τις βασικές αρχές που θα διέπει μία πιθανή κοινή δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ.

Επικεφαλής του σχήματος η Reganosa

Υπενθυμίζεται πως η Transgaz συμμετείχε στην πρώτη φάση της διαδικασίας, μέσω κοινοπραξίας με τη γαλλική GRTgaz.
Ωστόσο, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε πως το σχήμα δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού, η εταιρεία δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ, «λόγω του στρατηγικού της ενδιαφέροντος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με βάση την πρόταση, επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος θα είναι η Reganosa, με δεδομένο πως ικανοποιεί τις προϋποθέσεις εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ.
Επίσης, τουλάχιστον a priori, δεν αποκλείεται η συμμετοχή και τρίτου εταίρου στην κοινοπραξία.
Πάντως, ζητήματα όπως το μερίδιο κάθε συμμετέχοντα στο σχήμα, αν αυτό τελικά ευδοκιμήσει και αποκτήσει το 66%, ή ο χρηματοδοτικός μηχανισμός και ο τρόπος λειτουργίας της κοινοπραξίας, θα αποσαφηνισθούν μετά την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης