Ενέργεια

Τα βήματα προώθησης του αγωγού East Med συζητούν αύριο (10/1) οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας

Τα βήματα προώθησης του αγωγού East Med συζητούν αύριο (10/1) οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας
Η συνάντηση των τριών υπουργών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ στο περιθώριο του Israel Business Conference 2018
Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία και κατ’ επέκταση στις αγορές της Ευρώπης, θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης κατά την άτυπη συνάντησης που θα έχουν αύριο Τετάρτη 10/01 στην Ιερουσαλήμ οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και της Ιταλίας Carlo Calenda, είναι ομιλητές στο Israel Business Conference 2018, με θέμα την ενέργεια και ειδικότερα το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο του συνεδρίου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις της τετραμερούς ενεργειακής συνεργασίας (Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας) η οποία φαίνεται πως επί του παρόντος τουλάχιστον, είναι παγωμένη, μετά την αναβολή της τριμερούς συνάντησης κορυφής που ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.
Όπως είναι γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνεργασία, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, αναφορικά με τον αγωγό EastMed.
Μάλιστα οι τέσσερις χώρες έθεσαν ως στόχο την υπογραφή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας εντός του 2018, ενώ είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης κορυφής (Κύπρος- Ελλάδα- Ισραήλ) στη Λευκωσία για τις 8 Ιανουαρίου με την συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κύπριου προέδρου Γιώργου Αναστασιάδη.

Αναβολή δίχως νέο «ραντεβού»

Ωστόσο η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της, ενώ υπήρξε έντονο παρασκήνιο που συνέδεε την αναβολή με τη ψήφο της Κύπρου στο ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ.
Βεβαίως, τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριψαν με δηλώσεις τους τα δημοσιεύματα περί ισραηλινής δυσφορίας που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της τριμερούς συνάντησης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, ενώ ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός ως προς τις ημερομηνίες σημειώνοντας ότι πλησιάζουν οι κυπριακές εκλογές.
Συγκριμένα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέδωσε την αναβολή της τριμερούς στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορούσε να παραστεί λόγω μίας κρίσιμης συνεδρίας της Κνεσέτ και πρόσθεσε: «Έχουμε ζητήσει να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες ημερομηνίες ώστε τόσο ο κ. Τσίπρας να μπορεί όσο και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε και πολύ πλησίον των εκλογών. Έτσι υπάρχει μια διαβούλευση να δούμε εάν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου, διαφορετικά μετά τις εκλογές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Israel Business Conference 2018, δεν συμμετέχει ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης και ως εκ τούτου η Κύπρος θα απουσιάζει από τις επαφές των υπολοίπων τριών υπουργών για τον East Med.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει μια απευθείας, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές και θα αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο του διαδρόμου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγώγων αερίου.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι για τις 16 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας στη Λευκωσία με επίκεντρο και πάλι τα ενεργειακά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης