Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δίκτυα διανομής φυσικού αερίου αποκτούν μέχρι το 2023 Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο

Δίκτυα διανομής φυσικού αερίου αποκτούν μέχρι το 2023 Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο
Η εταιρία ΔΕΔΑ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει δανειοδότηση από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 51,9 εκατ. ευρώ
Έως το 2023 προγραμματίζεται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο 4.750 καταναλωτές στην Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο, όπως αναφέρει πρόσφατη απάντηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη σε σχετική ερώτηση του Ιάσωνα Φωτήλα, βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Εταιρείας Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), γι’ αυτό τον σκοπό μέσα στην επόμενη πενταετία θα κατασκευασθούν στις τρεις πόλεις δίκτυα διανομής του καυσίμου, συνολικής έκτασης 468 χιλιομέτρων.
Παράλληλα, για μεγάλους καταναλωτές με έδρα στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή βιομηχανίες, προβλέπεται η τροφοδοσία τους με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω βυτιοφόρων, το οποίο θα αεριοποιούν σε δικές τους εγκαταστάσεις.
Τα βυτιοφόρα θα εφοδιάζονται από τις εγκαταστάσεις στον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, καθώς ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου έχει εντάξει την κατασκευή του σχετικού σταθμού στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2016-2025.

Στα 51,9 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου

Το project για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έχει αποτιμηθεί από τη ΔΕΔΑ στα 51,9 εκατ. ευρώ.
Όπως πάντως προστίθεται στην απάντηση, προκειμένου το τιμολόγιο διανομής να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ώστε οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των περιοχών να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο, απαιτείται κρατική ενίσχυση, που σύμφωνα με τις μελέτες της ίδιας εταιρείας ανέρχεται στα 26,6 εκατ. ευρώ.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το ΥΠΕΝ και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΔΕΔΑ προκειμένου να εξασφαλίσει χαμηλότοκο δανεισμό από επενδυτικές τράπεζες, όπως συνέβη στην περίπτωση του δανείου ύψους 48 εκατ. ευρώ, που έλαβε πρόσφατα η εταιρεία από την ΕΤΕπ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης