Ενέργεια

«Ανεβάζει στροφές» το ΤΑΙΠΕΔ στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων του τομέα ενέργειας – Τι σχεδιάζει

«Ανεβάζει στροφές» το ΤΑΙΠΕΔ στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων του τομέα ενέργειας – Τι σχεδιάζει
Αμέσως μετά τον ΔΕΣΦΑ, το Ταμείο προτίθεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ
Το μπλεγμένο κουβάρι των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων καλείται να ξεμπλέξει το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στους επόμενους μήνες για να επιτύχει τον στόχο για έσοδα ύψους 2,7 δις ευρώ που έχει τεθεί για το 2018.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ταμείου, τα πράγματα θα αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους την Άνοιξη και αφού έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Μια πώληση η οποία καθυστερεί για λόγους που στην παρούσα φάση φαίνεται να έχουν σχέση περισσότερο με την ετοιμότητα των υποψήφιων επενδυτών και λιγότερο με τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία στο παρελθόν είχε επιδείξει αμφιθυμία ως προς τις αποκρατικοποιήσεις γενικότερα.
Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους θα ξεκινήσει και η ιδιωτικοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.
Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έχει πολλές παραμέτρους με κυριότερη τις προθέσεις του ομίλου Λάτση, ο οποίος μέσω της Paneuropean Investment Holdings ελέγχει ποσοστό, άνω του 45%, αλλά και το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης, για την αγορά των μετοχών του δημοσίου που αποτελούν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση η συμμετοχή της Paneuropean Holdings στα ΕΛΠΕ αποτιμάται σε περίπου 1,06 δισ. ευρώ, ενώ όταν άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου του ομίλου Λάτση αποτιμάτο σε λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ.
Ίσως λοιπόν αυτός ο παράγοντας να παίξει πλέον καθοριστικό ρόλο στις επιλογές του ομίλου Λάτση, όπως επίσης ρόλο θα παίξουν τα γενικότερα συμφέροντα του ομίλου στην Ελλάδα.

Πρόσληψη συμβούλων

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει συμβούλους για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και θα ήθελε να τρέξει γρήγορα το σχέδιο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί σύντομα η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
Ως γνωστόν τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ όπως επίσης και το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, της άλλης υπό ιδιωτικοποίηση ενεργειακής εταιρίας, την οποία επίσης το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να προωθήσει αμέσως μετά τον ΔΕΣΦΑ.
Όμως και η υπόθεση της ΔΕΠΑ δεν είναι απλή, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αποχώρηση της από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και την αύξηση της συμμετοχής της στην ΕΠΑ Αττικής.   
Έτσι επανέρχεται το ερώτημα, αν κατ’ αρχήν τα ΕΛΠΕ, τα οποία επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι τα ενδιαφέρει η αγορά φυσικού αερίου, θα δώσουν ή όχι προς πώληση το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ μαζί με το μερίδιο του δημοσίου, όπως δηλαδή έκαναν στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.
Όλα φαίνεται να εξαρτώνται από τις προθέσεις του μεγαλομετόχου των ΕΛΠΕ, ο οποίος όπως έδειξε η ετήσια γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου θέλει να έχει ουσιαστικό λόγο στις εξελίξεις και στη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον πετρελαϊκού ομίλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης