Χρηματιστήριο & Αγορές

Υπεραποδίδουν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με ισχυρές προοπτικές για τις κεφαλαιοποιήσεις

Υπεραποδίδουν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με ισχυρές προοπτικές για τις κεφαλαιοποιήσεις
Τα δεδομένα προοπτικών και χρηματιστηριακών κινήσεων
Ισχυρή ανοδικά τάση δείχνει ότι μπορεί να αποκτήσει η χρηματιστηριακή αγορά με τις ενεργειακές μετοχές να υπεραποδίδουν.
Με την πτώση της απόδοσης των ομολόγων, την αναβάθμιση και τη επιστροφή στις αγορές η ελληνική κεφαλαιαγορά δείχνει να έχει μπει σε δρόμο μακροχρόνιας ανάκαμψης.
Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ ξεκίνησαν πολύ καλά το 2018 ενσωματώνοντας προσδοκίες για την ανοδική πορεία των μεγεθών τους είτε την πορεία αναδιάρθρωσης για την περίπτωση της ΔΕΗ.
Ο Μυτιληναίος δείχνει ότι με την διάσπαση του 9,30 θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 10 ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα οδεύει προς τα 5 ευρώ.
Παράλληλα η Μότορ Όιλ έχοντας ολοκληρώσει την διόρθωσή της αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά την κίνηση προς νέο ανώτατο με στόχο τα 24-25 ευρώ.
Οι νέοι στόχοι που έχουν δοθεί για την μετοχή του Μυτιληναίου είναι τα 14 ευρώ, στα πλεονεκτήματα τα εξασφαλισμένα κέρδη από του αλουμίνιο και για το 2018 καθώς και η νέα ανοδική κίνηση του μετάλλου.
Ο όμιλος θα έχει σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις των λιγνιτικών. Η κεφαλαιοποίηση μπορεί με την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς να οριοθετηθεί στον στόχο των 2 δις ευρώ.
Η μετοχή που δείχνει ότι προσελκύει ενδιαφέρον επενδυτικό κυρίως χάρις την αυξανόμενη κερδοφορία, τον μηδενικό δανεισμό και τις ισχυρές προοπτικές του δικτύου είναι ο ΑΔΜΗΕ.
Θυμίζουμε ότι η State Grid of China έχει εισέλθει στα 2,90 ευρώ και αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο στο μάνατζμεντ και την στρατηγική της εταιρίας.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει γράψει τα 2,40 με την απόσχιση από την ΔΕΗ και ασφαλώς αποτελεί μια υγιή επενδυτική επιλογή.
Η ίδια η ΔΕΗ δείχνει ότι αναζητά νέο επίπεδο ισορροπίας μετά το ρημπάουντ από τα 1,75 ευρώ όπου σορταρίστηκε από funds μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Γ Αξιολόγηση.
Το επίπεδο των 2.29 που κατέγραψε την εβδομάδα που πέρασε είναι κοντά στην αντίσταση των 2,32-2,33 που αν την σπάσει μπορεί να στοχεύσει τα 2,50 ευρώ.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο και ανταπόκριση στο market test των πιθανών επενδυτών για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων και τα ποσά που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν.
Όμως η μακροπρόθεσμη πορεία της ΔΕΗ έχει εισέλθει στην φάση της ανάκαμψης , καθώς κατά πρώτον η χρηματοοικονομική της δομή βελτιώνεται με την μείωση του δανεισμού και αυτό φαίνεται από την πορεία ανάκαμψης του ομολόγου της.
Πολλές αποφάσεις και εξελίξεις όπως οι αναμενόμενες για ΕΤΜΕΑΡ και Χρέωση Προμηθευτών είναι υπέρ της.
Η αναδιάρθρωση και ενίσχυση θα ολοκληρωθεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, αν δε υπάρξει και σενάριο εκλογών θα είναι η μετοχή με το μεγαλύτερο upside.
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει 500 εκατ ευρώ, αν δεν πρόκειται να υπάρξει μπροστά της μια πολύ επώδυνη εξέλιξη και η αγορά σταδιακά θα την φέρει σε υψηλότερα επίπεδα.
Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη γράφει τα ενδοσυνεδριακά τα 8 ευρώ, προεξοφλώντας την πώληση του ΔΕΣΦΑ, η κεφαλαιοποίηση του οποίου αναμένεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θυμίζουμε την περιοχή των 8,4 ευρώ το καλοκαίρι του 2017.
Τα ΕΛΠΕ με κέρδη – ρεκόρ για το 2017 δικαιούνται κεφαλαιοποίηση που θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ και τελικά μπορεί η μετοχή να έλθει στα 10 ευρώ, εάν η αγορά δεν δει μπροστά της να βγαίνει σε προσφορά το 35%.Παράλληλα η έναρξη των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες μπορεί να απογειώσει τις αξίες.
Στις ανανεώσιμες πηγές η Τέρνα Ενεργειακή ολοκληρώνοντας και την επένδυση 250 εκατ ευρώ στις ΗΠΑ και ευρισκόμενη όχι μακριά από τον στόχο του 1 GW έχει ανεβάσει την κεφαλαιοποίησή της στα 540 εκατ ευρώ, ευρισκόμενη πια πολύ κοντά στα 5 ευρώ και έχοντας πιάσει τον στόχο της Alpha Finance.
Όμως η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων(αντλησιοταμίευση) δείχνει ότι σε συνδυασμό με την κερδοφορία και έργα διασύνδεσης νησιών ( άδεια ηλεκτρικού καλωδίου) μπορεί να οδηγήσει ανοδικά περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση. Θυμίζουμε το 1 δις κεφαλαιοποίηση εισαγωγής το 2007.
Αντίστοιχα η ΓΕΚ Τέρνα που συμμετέχει κατά 35% σε συνδυασμό με τα έργα παραχώρησης που διαθέτει και τους ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας  (80%) με κεφαλαιοποίηση στα 500 εκατ ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ενσωματώνει πλήρως τις προοπτικές της.
Τα νούμερα των 7 ευρώ των 2009 και των 12 το 2007 έγιναν με μια εταιρία σαφώς μικρότερη.
Με καθαρά κέρδη 47,5 εκατ ευρώ στο 9μηνο ο Όμιλος δείχνει ότι υποστηρίζει απόλυτα την ανοδική κίνηση στην κεφαλαιοποίηση, έχοντας μπροστά του και το έργο στο Καστέλι.
Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε αν προχωρήσει η πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, τιμή η οποία συζητάται είναι υψηλότερα των 2 ευρώ, όμως ήδη η μετοχή έχει κάνει μια σημαντική διαδρομή.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης