Ενέργεια

Νορβηγία: Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για τις έρευνες πετρελαίου στην Αρκτική

Νορβηγία: Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για τις έρευνες πετρελαίου στην Αρκτική
Νόμιμο το πετρελαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης – Απορρίφθηκε  προσφυγή των περιβαλλοντολόγων


Δικαστήριο του Όσλο ενέκρινε την Πέμπτη  4/1 τα σχέδια της Νορβηγίας για περισσότερη έρευνα πετρελαίου στην Αρκτική, απορρίπτοντας προσφυγή  περιβαλλοντολόγων  που υποστήριζαν ότι παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον.
Η υπόθεση, που υποβλήθηκε από τη Greenpeace και την Ομάδα Φύσης και Νεολαίας, είχε υποστηρίξει ότι ένας γύρος παραχώρησης πετρελαίου για το 2015 στην Αρκτική που έδωσε βραβεία στον Statoil, Chevron και άλλους ήταν αντισυνταγματική.
"Το επιχείρημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι το σχέδιο παραβιάζει το άρθρο 112 του Συντάγματος δεν πέτυχε», αποφάνθηκε το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο. "Το κράτος, εκπροσωπούμενο από το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, απαλλάσσεται."
Το δικαστήριο διέταξε τις περιβαλλοντικές ομάδες να πληρώσουν το νομικό κόστος ύψους 580.000 νορβηγικών κορώνων ($ 71.687) ενώ δεν έγινε  σαφές εάν θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη και σχεδιάζει να συνεχίσει την άντληση για δεκαετίες παρά την υποστήριξή της στην συμφωνία του Παρισιού το 2015 για το κλίμα, το οποίο στοχεύει στο να τερματίσει την εποχή των ορυκτών καυσίμων.
Ενώ η παραγωγή της Νορβηγίας από την Αρκτική παραμένει μικρή, η περιοχή πιστεύεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο δυναμικό για νέες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν σταδιακά να αντικαταστήσουν την παραγωγή από τα γρήγορα αναπτυσσόμενα πεδία της Βόρειας Θάλασσας και της Νορβηγικής Θάλασσας.
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν μια « διαφημιστικής εκστρατεία» που θα  μπορούσε να κοστίσει θέσεις εργασίας εάν ήταν επιτυχής.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης